Közélet

Félholtra verték, mert pedofilnak hitték a hajdúsámsoni férfit

A támadók agyba-főbe verték majd lóval vonszolták áldozatukat. Azt tervezték, hogy kútba dobják, ám végül meggondolták magukat. Ketten kilenc-kilenc, női társuk pedig nyolc évet kapott mindezért.

Társtettesként és bűnsegédként elkövetett emberölés kísérletében, valamint magánlaksértésben mondta ki bűnösnek a Debreceni Törvényszék azt a három vádlottat, akik azért bántalmaztak egy helybelit Hajdúsámson-Sámsonkertben 2012 augusztusában, mert „azt hitték, hogy pedofil”. Az elsőrendű vádlott kilenc évet kapott, akárcsak a másodrendű, női társukkal pedig nyolc év fegyházbüntetéssel sújtották első fokon.

A három vádlott a brutális bántalmazás estéjén egy sámsonkerti presszóban italozott, majd amikor órákkal később az utcán összetalálkoztak, eldöntötték, számon kérik az áldozaton, miért mutogatta magát évekkel korábban egyikük kislányának. Az erősen ittas trió dühöngve vonult a férfi házához, aki ijedtében elbújt előlük, ők azonban megtalálták. Ütötték ököllel és rugdosták, tették mindezt csaknem fél órán át. A magatehetetlen férfit lóval az udvari kúthoz vonszolták, és csak az egyik vádlott közbelépésére mondtak le arról, hogy a kútba dobják. A sértettet másnap reggel találták meg ugyanott, mentőt hívtak, akik már öntudatlan állapotban szállították kórházba. A férfi koponyasérüléseket szenvedett, melyek olyan súlyosak voltak, hogy egy vidéki ápolási otthonba került.

A bíróság még az eljárás megkezdése előtt orvos szakértőket rendelt ki, hogy megállapítsa, meg lehet-e hallgatni tanúként a bántalmazott férfit. Az orvosok azonban 2013 szeptemberében közölték, magatehetetlen állapotban van, nem képes arra, hogy kommunikáljon. A második bírósági tárgyaláson – 2013 novemberében – az ügyész bejelentette: az áldozat meghalt.

Az eljárás alatt kiderült: az otthon kiadta az elhunyt holttestét a hozzátartozójának, aki a rendőrséghez fordult. A rendőrség azonban a bírósági eljárásra hivatkozva nem tartotta szükségesnek a boncolást, így az elhunytat elhamvasztották. Dr. Balláné dr. Szentpáli Edit indoklásában kifejtette: sem az ápolási otthon, sem a hatóság, sem az ÁNTSZ nem a jogszabályok szerint járt el, hiszen boncolás hiányában nem lehetett megállapítani, hogy a férfi – 14 hónappal később ugyan – de a bántalmazás miatt halt-e meg. Bár az otthon ápolási naplójába tüdőgyulladás-gyanút és gyomorfertőzést jegyeztek be, az orvos szakértők szerint nem zárható ki, hogy a férfi halála és a bántalmazás között oksági összefüggés van. Kézzelfogható bizonyítékok hiányában azonban ez nem igazolható, így a bűncselekmény megrekedt a kísérleti szakban.

A bírói tanács az eljárás alatt a motivációt, a pedofília gyanúját is vizsgálta. A Debreceni Törvényszéken derült ki, hogy a férfi éppen szabadságvesztését töltötte, amikor a másodrendű vádlott lányának mutogatta magát egy ismeretlen. Arra is most derült fény, hogy a mutogatós egy fekete autóba próbálta beráncigálni a kislányt és a barátnőjét, márpedig az áldozatnak nem volt kocsija. Valószínűleg azért feltételezhették róla a pedofíliát, mert korábban valóban volt büntetve szeméremsértés miatt, az időpont és a körülmények azonban egyértelműen kizárják, hogy ő ijesztett volna rá a kislányokra.

A Debreceni Törvényszék ítélete nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek.

A törvényszéknek az előzetes letartóztatásról is döntenie kellett. Az elsőrendű vádlott hetekig bujkált és emiatt pár hónapja már előzetesben van, a másik kettő azonban idáig szabadlábon védekezett- egészen mostanáig. Az ügyész indítványára ugyanis mindhárman előzetesbe kerültek, rendőrök vitték el őket a tárgyalóteremből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik