Közélet

Nadrágtartóval fojtották meg a magyar divattervezőt

Király Tamás gyilkosát öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják, ha emberölésben bűnösnek találják.

Vádat emelt az ügyészség a 39 éves férfi ellen, aki tavaly tavasszal, saját otthonában megfojtott egy ismert budapesti divattervezőt – közölte a Fővárosi Főügyészség kedden. A tettesnek emberölés és kifosztás miatt kell hamarosan bíróság elé állnia.

A vádirat szerint az áldozat 2013. április 7-én, a hajnali órákban egy társasági eseményről tartott hazafelé, amikor útközben megismerkedett gyilkosával. Együtt mentek fel a divattervező VIII. kerületi lakására, ám ott vita pattant ki köztük, amely odáig fajult, hogy a vádlott bántalmazta, majd megfojtotta a vendéglátóját.

Azt korábban is tudni lehetett, hogy Király Tamást megfojtották, az is felmerült, hogy egy sál segítségével oltották ki az életét, ám az ügyészség közléséből kiderült, a gyilkos ehhez nadrágtartót használt.

A férfi ezután úgy döntött, magával viszi a lakásban található értékeket. Felkapott egy sporttáskát, amelyekbe különféle számítástechnikai eszközöket, mobiltelefont valamint egyéb tárgyakat pakolt, majd elviharzott.

Ha emberölésben bűnösnek találják, öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják. Az ügyészség letöltendő fegyházbüntetést indítványozott.

Az RTL Klub február végén arról számolt be, hogy a férfi azzal védekezett, pszichés zavarai vannak, ezért elmeorvos is megvizsgálta. Információink szerint az orvosok megállapították, skizofrén.

A gyilkos előzetes letartóztatásban várja a tárgyalást.

Király Tamást a hazai divatvilág pápájának tartották, mivel kreációk és ruhák helyett “ruhaszobrokat” csinált, akinek a ruhái lehettek képek, csillár vagy akár párnahuzat is. 2008-ban a kúllistán az 50. helyet kapta, színdarabokhoz is készített jelmezeket, de zenekarokat is öltöztetett. Ő volt az egyetlen magyar divattervező, akit a Vogue-tól kezdve, a Sternen át nemzetközileg is mindenhol elismernek. Londonban, Edinburgh-ban és New Yorkban egyaránt sikerrel mutatta be a kollekcióit. A divatgyűlölő divattervező a rendszerváltás kori magyar divatot reprezentálta 1989-ben – Nyugat-Európa legnépszerűbb képes hetilapjában, a Sternben. Az akkor jó ’30-as tervező legalább annyira performer kollekciója volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik