Közélet

Saját unokahúgát molesztálta a nyíradonyi rém

A nagybácsiról kiderült, felesége unokáját is zaklatta, azért februárban kilenc évet kapott. Most újabb hét évvel sújtották.

Visszaesőként hét év fegyházbüntetésre és hét év közügyektől eltiltásra ítélte a Debreceni Törvényszék azt a férfit, aki még 2004-ben molesztálta unokahúgát Nyíradonyban. A gyermek a nyári vakáció idején töltött el néhány napot a vádlott családjánál. A bíróság a „vendéglátót” felügyelete alatt álló, tizenkettedik életévét be nem töltött sértett sérelmére erőszakkal, folytatólagosan elkövetett szemérem elleni erőszakban mondta ki bűnösnek.

Az ügyben azért született több mint tíz évvel később ítélet, mert az esetre csak 2012-ben derült fény, amikor a már 18 éves fiatal elszólta magát a történtekről a szülei előtt, akik rávették, hogy tegyen feljelentést.

Bakó József bíró indoklásában kiemelte: a vádlott végig tagadta, hogy bűncselekményt követett el, de az unokahúg, a szakértők és a tanúk vallomásai is rendre cáfolták a védekezését. A bíróságon mások mellett az az iskolapszichológus is tanúvallomást tett, akihez a lány még tinédzser korában került magatartásproblémák miatt. A terápia alatt aztán az évekkel korábbi szexuális trauma is kiderült, amelyet az idő múlása ellenére sem hevert ki. Az igazságügyi pszichológus szakértő is megállapította, hogy a vádlott molesztálása akkora traumát okozott a lánynak, hogy azt még a mostani szakértői tesztek is kimutatták. A fiatalt egyébként a bíróság a vádlott távollétében hallgatta meg, de a ma 20 évessé cseperedett lány még így is nagyon megviselten nyilatkozott a gyermekkori zaklatásról. Elmondta, nagybátyját második édesapjának tekintette, a molesztálás után azonban soha többé nem fogadta el a család szünidei meghívását.

A Debreceni Törvényszék indoklásában az is szerepelt, hogy az időmúlás az ilyen esetekben nem értékelhető jelentős enyhítő körülményként, hiszen a szexuális bűncselekmények zöme vagy soha, vagy legfeljebb csak hosszú évekkel később derül ki, így a zaklató is csak jóval később kerül bíróság elé.

A Debreceni Törvényszék ítélete nem jogerős, az ügyész, a vádlott és védője is három nap gondolkodási időt kért.

A férfit egyétbként 2014 februárjában a Debreceni Járásbíróság is bűnösnek mondta ki folytatólagosan elkövetett szemérem elleni erőszak bűntettében, ezért – nem jogerősen – halmazati büntetésül kilenc év tíz hónap fegyházbüntetésre ítélte. A férfi 2012-ben feleségének unokáját molesztálta, aki testvéreivel együtt náluk helyezett el a gyámhivatal – tudtuk meg a Debreceni Törvényszék sajtóirodájától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik