Közélet

Egy szál cigarettért ölt, 12 évet kapott

A férfi összeverte, majd árokba lökte áldozatát. A véres ruhákat előszőr elrejtette, majd elégette. Barátja segített neki eltüntetni a nyomokat.

Aljas indokból elkövetett emberölésben találta bűnösnek a Debreceni Törvényszék azt a férfit, aki 2012 szeptemberében halálra vert, majd árokba lökött egy embert, amiért nem adott neki cigarettát. Elítélték a gyilkos barátját is, mert segített eltüntetni az áldozat holmijait, hogy ne derülhessen ki, mi történt. Ő két évet kapott – tájékoztatott a Debreceni Törvényszék.

2012. szeptember 8-án, az esti órákban a férfi és áldozata is iszogatott egy szórakozóhelyen. A vádlott éjjel negyed tizenegy körül, az utcán szólította le a hazafelé tartó férfit, cigarettát és tüzet kért tőle. Nem kapott, ezért dühbe gurult, és nekiesett a nála gyengébb fizikumú áldozatnak. A fejét legalább négy alkalommal, ökölbe szorított kézzel megütötte, melyből minimum egy ütés akkor érte, amikor már a földön feküdt.

A támadó ezután belökte a férfit az árokba, majd hazament, felébresztette testvérét, egy ideig játszottak a játékkonzolon, majd lefeküdtek aludni. Másnap kora reggel járókelők felfedezték az áldozat holttestét, erről a tettes is értesült, ezért fogta a véres ruháit, egy szatyorba tette azokat és felkereste otthonában a másodrendű vádlottat, aki segített neki elrejteni a bizonyítékként szolgáló holmit. A csomagot a közeli nádasban rejtették el.

A férfi pechére egy helybelinek még az éjjel elmondta, mit tett, ezért hamarosan rendőrök kopogtattak nála. A házkutatás után döntött úgy, hogy megsemmisíti a ruhákat, ezért társa segítségével elégették azt. Ennek ellenére lebukott.

A bíróság az orvosszakértői vélemény alapján megállapította, hogy az áldozat halálát traumás sokk okozta. A sérüléseket rövid idő alatt szenvedte el, a bántalmazás és a halál között közvetlen ok-okozati összefüggés van. A férfi életét gyors és szakszerű segítségnyújtással sem lehetett volna megmenteni.

A Debreceni Törvényszék dr. Nagy Antal vezette tanácsa megállapította, hogy az emberölést a vádlott aljas indokból követte el, a különös kegyetlenséggel való elkövetést azonban nem találta megalapozottnak. A büntetés kiszabásakor a bíróság súlyosító körülményként vette figyelembe a férfi ittas állapotát, hogy tettét  folyamatban lévő eljárás alatt követte el, a bűncselekmény éjszakai útonálló jellegét, valamint a személy elleni erőszakos bűncselekmények elszaporodását. Ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte az elsőrendű vádlott részletes beismerő vallomását és megbánását.

A Debreceni Törvényszék ítélete nem jogerős. Az ügyész súlyosításért, illetve a cselekmény különös kegyetlenséggel elkövetésének megállapításáért, az elsőrendű vádlott enyhítésért, a másodrendű pedig felmentésért jelentett be fellebbezést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik