Közélet

“Mintarabbá” válásáról beszélt a Cozma-gyilkosság elítéltje

A mintarabbá vált Németh Győző kedvenc könyve a Beszélgetések Istennel – mondta el a Borsnak a 18 évre elítélt férfi.

Németh Győző szerint a jogerős ítélet is kimondja, hogy semmilyen formában nem vett részt Marian Cozma megölésében, az emberek mégis gyilkosnak tartják.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg Veszprémben a Patrióta lokál előtt. Segítségére siető társait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Cozmát – a jogerős ítélet szerint – Rafael Sándor szúrta szíven. Németh Győző Pesicet egyszer szúrta meg, a döfés a veséjét érte, és életveszélyesnek bizonyult.

“Szemkontaktusba kerültünk”

A Borsnak interjút adó Németh Győző szerint a verekedés egy butaságon pattant ki közte és Cozma közt. „Szemkontaktusba kerültünk, amiből kialakult egy agresszió. Ittas voltam, ő is ittas volt. Ez tény. Gondoltam, hogy meglököm ezt a fiút, majd csak történik valami. Ő meg elkapta a grabancomat, és ütni kezdett. Ivan Pesic erre egy sörösüveggel fejbe vágta Rafael Sándort, aki földre került, ömlött a fejéből a vér.”

Ezután Németh is földre került. Ezután vette elő Rafael a kést. Látta, hogy valaki a földön fekszik, de nem tudta, hogy meghalt. Ekkor nem gondolt arra, hogy segítsen a földön fekvő megszúrt embernek. Az ő világában ugyanis nem nagy dolog, hogy valaki verekszik, és lefekszik a földre. “Én is többször voltam intenzív osztályon, mert nagyon sokszor csúnyán megvertek.”

Érettségizni szeretne

A saját elmesélése alapján jó útra tért férfi szerint a tárgyalás során szeretett volna az általa megszúrt Pesic szemébe nézni, bocsánatot kérni tőle, és elmondani, hogy felajánlja neki a veséjét, ahelyett, amit elvett tőle.

Börtönbéli pálfordulásáról elmondta, fenyítésben nem részesült, viszont dicséretben többször. „Sokat olvasok. Donald Walshtól van egy kedvenc könyvem, a Beszélgetések Istennel. Ez indított el engem a valós önismeret útján.” Szeptembertől tanulni szeretne, érettségizni, és írt egy közel négyszáz oldalas kéziratot is, amelyben vall a bűncselekményeiről, a családjáról és a perről.

Mindemellett úgy érzi, Cozma halálához nincs köze. Felelősséget érez ugyan, mert ha abban a pillanatban nem löki meg őt, „akkor ővele ez nem történik meg…”- derül ki az interjúból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik