Közélet

Lebeszélték a bankrablásról, csak felfüggesztettet kapott

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Zalaegerszegi Járásbíróság csütörtökön azt a nőt, aki tavaly áprilisban az arcát sem takarva, fegyverrel kísérelt meg kirabolni egy zalai takarékszövetkezeti fiókot, de miután a pénztáros lebeszélte szándékáról, egy padon megvárta a rendőröket.

Rablás kísérlete miatt jogerősen két év, végrehajtásában négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a nőt, aki személyiségzavarban és közepes fokú depresszióban szenved. Az orvos szakértői vélemény szerint ez azonban nem korlátozta őt abban, hogy felismerje cselekményének következményeit.

A büntetlen előéletű 38 éves nő tavaly áprilisban egy otthon, takarítás közben talált, engedély nélkül tartott gáz-riasztó fegyvert vett magához, majd az arcát sem takarva besétált a baki takarékszövetkezeti fiókba. A fegyvert csőre töltötte, majd higgadt hangon pénz átadására szólította fel a pénztárost, aki felismerte a helybéli nőt.

Az alkalmazott megkérdezte, hogy komolyan gondolja-e a rablási szándékát, mire a vádlott igennel felelt, és többször is megismételte a kérését. A pénztáros azonban egyértelműen jelezte: nincs szándékában átadni semmit.

Rövid csend után a nő kérdésére, hogy “most mit csináljon és hova menjen”, a pénztáros azt tanácsolta, hagyja el a helyiséget. A nő ezután nyugodtan, a fegyvert maga mellett tartva kisétált a pénzintézetből, majd átsétált a szemközti parkba, ahol egy padra leülve megvárta a kihívott rendőröket.

A pénztáros elmondása szerint a nő furcsán viselkedett, nagyon nyugodt és higgadt volt, halkan beszélt. A helyiségben tartózkodó tanúk közül többen nem is érzékelték a történteket, akik pedig látták a vádlottat, azt gondolták, hogy ügyintézés miatt ment a pénzintézetbe.

A vádlott sem a nyomozás során, sem a bíróság előtt nem tett vallomást. A bíró kérdésére azt mondta, nem emlékszik semmire, elkeseredett volt, mert az édesanyja két nappal korábban halt meg. Az ügyész azt hangsúlyozta: nem szokványos esetről van szó, a rablás itt nem cél volt, hanem eszköz ahhoz, hogy a vádlott “kitörjön” körülményeiből.

A bíróság a törvényi minimumot szabta ki a vádlottra büntetésként, enyhítő körülményként figyelembe véve egyebek közt egészségi állapotát, büntetlen előéletét, illetve azt, hogy kiskorú gyermeket nevel.

Ajánlott videó

Kedden késő este jelentették be, hogy a tájékoztató idején életbe lépő szabályozás nyomán véget ér a 480 forintos üzemanyag korszaka: a Mol irányárai szerint a 95-ös benzin immár 641 forintba, a dízel pedig 699 forintba kerül.