Közélet

48 évig élt egy golyóval a fejében

Évtizedekig fogalma sem volt arról, hogy 14 évesen nem egy kővel dobták fejbe, hanem fejbe lőtték.

A kínai nő csak tíz évvel ezelőtt tudta meg, hogy szinte egész életét úgy élte le, hogy egy 2,5 centiméteres lövedék van a fejében – írta a GBTimes. A kínai sajtóban megjelent hírek szerint a most 62 éves nő fejébe 1967-ben fúródott bele a lövedék, de akkor az orvosok ezt nem fedezték fel.

A nő elmondása szerint nem is tudta, hogy egy lövéstől sebesült meg 14 éves korában. Akkor azt hitte, hogy egy kis kővel dobták meg, és attól vérzett a feje. Az orvosok akkor csak felületesen látták el a Zhao néven említett nő sérülését, és nem vizsgálták meg behatóan, és mivel a gyógyulás után semmi panasza sem volt, már majdnem el is feledkezett az esetről.

Tíz évvel ezelőtt azonban fájni kezdett az orra, és kórházba ment panaszaival, ahol orrmelléküreg-gyulladással diagnosztizálták, és gyulladáscsökkentőt írtak fel neki. A gyógyszerek azonban nem használtak, és amikor visszatért a kórházba, az orvosok tüzetesebben megvizsgálták, és akkor fedezték fel az orrában lévő idegen tárgyat, egy lövedéket. Zhaonak csak ekkor jutott eszébe a 14 éves korában történt eset, és rögtön tudta, mikor került a fejébe a golyó.

A 62 éves Zhao, a fejéből kiopeálr golyóval, ami 14 éves kora óta volt a testében
Fotó:Chinanews

Az orvosok műtétet javasoltak a nőnek, Zhao azonban nem vállalta a beavatkozást, mert csak olyan módszerrel lehetett volna eltávolítani a lövedéket, amely csúnya hegeket hagyott volna maga után, és a nő nem akart elcsúnyult arccal élni. Így tíz évig élt együtt a fájdalommal, ami azonban idén már annyira elviselhetetlenné vált, hogy újra kórházba ment, ahol hála az orvostudomány fejlődésének, már úgy el tudták távolítani a lövedéket, az arca nem lett közben szétroncsolva.

Egy nappal a műtét után a nő azt állította, hogy már most jobban érzi magát, és gond nélkül tud lélegezni. „Nem tudom, hogy hálás legyek-e a golyónak, vagy utáljam. Egyrészről örülök, hogy nem ölt meg, de közben gyűlölöm is, amiért olyan sok éven át kínzott” – mondta Zhao.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik