Közélet

Négy évet kapott szeretője megöléséért a nyíracsádi férfi

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2014. 03. 18. 16:32

Az áldozat családja végig arró próbálta meggyőzni a bíróságot, valójában a férj a tettes, ám a bizonyítékok ezt cáfolták.

Négy év börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék első fokon azt a férfit, aki még 2011 augusztusában olyan súlyosan bántalmazott Nyíracsádon egy nőt, hogy az belehalt koponyasérüléseibe. A bíróság emellett a vádlottat három évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta és 625 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte.

A bíróság megállapította: a férfi és áldozata régóta  ismerték egymást, egy utcában laktak Nyíracsádon. Amikor a nő házassága megromlott, egyre szorosabbra fűzték kapcsolatukat. Miután azonban a férfi nem vetette meg az italt, az asszony is egyre inkább az alkohol rabja lett.

2011 augusztusában a nő férje pár napra elutazott, így a  páros meglehetősen sok időt tudott együtt tölteni. A napok italozással, veszekedésekkel, bántalmazásba torkolló vitákkal teltek. A nő látványos sérüléseket szenvedett, több helybeli is kérdőre vonta őt a verések nyomai miatt, és ő nem is tagadta, hogy szeretője bántalmazta, úgy fogalmazott, hogy “agyba-főbe rugdosta”.

A gyilkosság napján – augusztus 26-án – a vita ismét tettlegességbe fulladt, bár az eseményeknek szemtanúi nem voltak, fültanúja igen. Az egyik szomszéd szerint este 9-től hajnal 1-ig tartott a dulakodás. A következő két napban a vádlott többször felkereste a nőt, hogy megnézze, milyen állapotban van, de minden alkalommal a lesötétített hálószobában, az ágyában fekve találta. Arról azonban egyszer sem győződött meg, hogy a nő tényleg alszik-e. Bár a férfitól többen is érdeklődtek a nő holléte – hogyléte felől, ő csak elterelő válaszokkal szolgált.

Augusztus 28-án este aztán észrevette, hogy az asszony nem lélegzik és kihűlt. A szomszédokkal kihívták a háziorvost, aki megállapította, az áldozat körülbelül 24 – 48 órával korábban halhatott meg. A szakértői vélemény szerint a nő halálát koponyasérülés okozhatta.

Miután kiderült, hogy az asszony meghalt, a vádlott egy közeli erdős területen bújt el és csak három nappal később fogták el a rendőrök.

Tóth Zoltán tanácsvezető bíró indoklásában kiemelte: a bírósági eljárás alatt az elhunyt nő hozzátartozói többször is céloztak arra, hogy valójában nem az igazi bántalmazó van előzetesben, mert valójában az asszony férje a gyilkos. A végzetes incidens fültanúi azonban egyértelműen azonosították a vádlott hangját, a férjet napok óta valóban senki nem látta a településen és siklósi vendéglátói is  hangsúlyozták, hogy a férj náluk, velük töltötte az időt. A hozzátartozók szerint a férj utazását megszakítva hazajött, a bizonyítékok azonban ezt cáfolták, hiszen nem tudta volna észrevétlenül megtenni az oda-vissza utat, ami egy teljes napot vett volna igénybe.

A Debreceni Törvényszék ítélete nem jogerős. Bár az ügyész tudomásul vette a döntést, a vádlott és védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett.

Az előzetes fenntartásáról is döntenie kellett a bíróságnak. A kiszabott négy év kétharmad része ugyanis idén májusban letelik, a vádlott tehát feltételesen szabadlábra kerülhetett volna. A tanács azonban – a vádlott korábbi elrejtőzése miatt – úgy döntött, a jogerős ítélet megszületéséig a férfi rács mögött marad.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.