Közélet

Vádat emeltek S. Ábel ellen

Egyebek mellett lőfegyverrel visszaéléssel vádolják a gyorséttermi lövöldözés miatt a 26 éves fiatalt. Az újabb szakértő vélemény is megállapította, beszámítási képessége enyhe fokban korlátozott.

Vádat emelt az ügyészség S. Ábel ellen. A Fővárosi Főügyészség csütörtökön arról tájékoztatott, a 26 éves fiatalnak egyebek mellett lőfegyverrel visszaélés miatt kell felelnie, miután többször belelőtt egy budapesti gyorsétterem mennyezetébe.

A vádirat lényege szerint S. Ábel augusztus 15-én, 22 óra 40 perc körüli időben jelent a Zsigmond körtéren lévő gyorsétterem előtt, majd előrántott egy engedély nélkül tartott fegyvert majd elsütötte azt: egyszer lőtt a levegőbe. Ezután bement az étkezdébe, majd ismét célba vette a plafont, ezúttal kétszer.

A történtek után elhagyta az éttermet, ám a hátizsákját, a benne lévő lőszerekkel együtt hátrahagyta.

Az ügyészség közölte, ha S. Ábelt bűnösnek találja a bíróság lőfegyverrel visszaélés bűntettében, kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja.  A jelenleg is előzetesben lévő vádlottal szemben letöltendő fegyházbüntetés kiszabását indítványoztak.

A vádlott ügyvédje a Hír24-nek elmondta, a szakértői vélemény szerint védence beszámítási képessége enyhe fokban korlátozott, ahogy azt a korábbi eljárásban is megállapították. Futó Barnabás hozzáfűzte, még nem kapták kézhez a vádiratot.

Mint ismert, S. Ábelt  egy másik ügyben emberölés előkészülete és más bűncselekmények miatt ítélte első fokon, nem jogerősen két és fél évre a Fővárosi Törvényszék. Az egyetemistát 2010-ben kapták el, miután felmerült a gyanú, hogy végezni akar több társával is. A bíróság májusban kimondta: a vádlott beszámítási képessége enyhe fokban korlátozott. A fiatal mindent tagadott. Összesen több mint másfél évet töltött előzetes letartóztatásban, illetve az Igazságügyi Elmemegfigyelő Intézetben 2011 novemberében szűnt meg fogva tartása. Az elsőfokú döntés ellen fellebbeztek, így másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla jár majd el.

Futó Barnabás hozzáfűzte: várják, hogy kitűzzék a másodfokú tárgyalást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik