Közélet

Tizenkét évet kapott az anyját halálra éheztető miskolci nő

Az idős, magatehetetlen asszony hosszan tartó szenvedés után halt meg, csontsoványan, kiszáradva, egy lepusztult lakásban.

Tizenkét év fegyházbüntetéssel sújtotta emberölés miatt a Debreceni Ítélőtábla azt a nőt, aki extrém módon elhanyagolta édesanyját és ezzel a halálát okozta. Nem gonsokodott róla, aki pedig segített volna, azt elhajtotta. Az áldozat több évig tartó szenvedés után halt meg.

Bűzben, csótányok között, áram nélkül

A nő egy miskolci panellakásban lakott 76 éves édesanyjával. Otthonukban bűz terjengett, a tárgyakat magasra érő rongydarabok, háztartási szemét és penészes ételmaradékok borították, elszaporodtak a bogarak, csótányok. A ház lakóközössége többször fordult a katasztrófavédelemhez, illetve az ÁNTSZ munkatársaihoz, azonban tényleges lépés nem történt azon kívül, hogy a nőt az előírt rovarirtás elmaradása miatt megbírságolták.

Az áldozatot 2005 óta nem látta a háziorvos, így gyógyszereket sem tudott felírni neki. Lánya 2012 januárjáig élt együtt vele, majd egy önkormányzati bérlakásba költözött élettársával és édesapjával.

Tetvesen és csontsoványan

Az idős asszony egyedül maradt, pedig egyedül nem tudta ellátni magát.Gyermeke csak alkalmanként látogatta, de nem segített neki akkor sem. Nem fizette be a számlákat, így a villanyt és a vizet is kikapcsolták. Enni sem adott neki, ugyanakkor a családsegítő szolgálat által felajánlott segítségnyújtást, étkeztetést, gondozóházi elhelyezést nem fogadta el. Mindez odáig vezetett, hogy anyja extrém módon elhanyagolt, súlyosan leromlott állapotúvá vált, nagy fokban lesoványodott, kiszáradt. Tetves volt, körmei több centi hosszúra nőttek, testét felfekvések borították.

2012 júliusában kórházba került, de már nem tudtak segíteni rajta, két nappal később meghalt. A tartós alultápláltság, elhanyagoltság, a gondozás teljes hiánya szükségszerűen vezetett az elesett állapotú sértett halálához.

Súlyosbították az ítéletet

Az ügyet első fokon a Miskolci Törvényszék tárgyalta, ítéletet 2013 októberében hoztak. Akkor enyhébb döntés született: tíz év fegyházbüntetéssel sújtották. A döntés azért nem emelkedett jogerőre, mert a vádlott és védője, illetve az ügyész is fellebbezett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik