Közélet

Megölte kisfiát, öt évvel megúszta a devecseri apa

A fiatal földhöz verte a másfél éves gyereket, tette mindezt olyan erővel, hogy a kicsi a gyors segítség ellenére is meghalt.

Öt év börtönbüntetéssel és öt év közügyektől eltiltással sújtotta első fokon a Veszprémi Törvényszék halált okozó testi sértésért azt a fiatal apát, aki 2011 februárjában földhöz verte másfél éves kisfiát. A gyerek olyan súlyos, koponyán belüli sérüléseket szenvedett, amely a halálához vezetett, még a gyors és szakszerű orvosi beavatkozás ellenére is. Az eljárás alatt kiderült, a 18 éves fiú azért lett ideges, mert a kicsi vigasztalhatatlanul sírt, amivel nem tudott mit kezdeni.

A Veszprém Törvényszék közölte, enyhítő körülményként értékelte az apa korát, és azt, hogy – felismerve a következményeket – azonnal segítségért sietett és megbánta tettét. Az időmúlás is a fiatal javára billentette a mérleget.Súlyosító körülményként vették figyelembe ugyanakkor, hogy védekezésre, akaratnyilvánításra képtelen, közvetlen hozzátartozója ellen, gondozására és felügyeletére köteles személyként követte el a bűncselekményt.

Mindezek fényében döntöttek. Az apa tettéért egyébként legkevesebb kettő, de legfeljebb nyolc évet kaphatott volna. A büntetést „középmértékben” határozták meg – tudtuk meg a bíróságtól.

A fiatalt az ítélethirdetés után ismét előzetes letartóztatásba helyezték. A tragédia után tíz hónapot töltött rács mögött, ám végül kiengedték. Most a bíróság úgy véli, félő, hogy elrejtőzne vagy megszökne.

Az ítélet nem jogerős, ellene az ügyész súlyosításért, a vádlott enyhítésért, míg a védő felmentésért jelentett be fellebbezést. Az ügyben másodfokon a Győri Ítélőtábla dönt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik