Közélet

Nyolc évet kapott a feleségét felgyújtó miskolci férfi

A nő egy hintaágyon ült, amikor részeg férje benzint locsolt szét, amelyből az asszony ruhájára, hajára is jutott.

Nyolc év börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Ítélőtábla azt a férfit, aki 2012 májusában benzint locsolt feleségére majd tüzet okozott. A vádlottat emberölés bűntettének kísérletében, közveszély okozásásban és lőfegyverrel visszaélésben találták bűnösnek. A döntés jogerős.

A pár 1961-ben kötött házasságot, kapcsolatuk 2000-2002 között romlott meg. Még ezután is egy házban, de külön szobában éltek Miskolcon. 2012 áprilisától kezdve a férfi rendszeresen ivott, ilyenkor gyakran összeveszett feleségével, ilyenkor előfordult, hogy gyilkossággal fenyegette vagy azzal, hogy felgyújtja otthonukat.

2012 májusában a vádlott ismét részeg volt. Felkapta engedély nélkül tartott – töltött – céllövő pisztolyát és átment a nőhöz, aki látva a fegyvert, rendőrt hívott. Az egyenruhások elvették tőle a veszélyes holmit, ám végül eljöttek, a férfi ugyanis közölte, megnyugodott, és megígérte, hogy nem bántja az asszonyt.

A férj ezután megint inni kezdett, majd benzint töltött egy befőttes üvegbe és volt párja után ment a kertbe. A nő egy hintaágyon ült, a férfi odament hozzá. Miután újabb vita robbant ki köztük, a vádlott lelocsolta az hintaágyat és az asszony ruháját és haját is, majd tüzet okozott.

Szomszédok siettek a kiabáló asszony segítségére és megfékezték a lángokat, így megúszta súlyos sérülések nélkül. A férfi ezután visszament a házba, benzint locsolt szét felesége szobájában majd újabb tüzet gyújtott, amelyet a tűzoltók oltottak el. Az épületben lévő gázvezetékből fennállt a gázömlés lehetősége és a szomszédos épületre is átterjedhettek volna a lángok – derül ki a Debreceni Ítélőtábla tájékoztatásából.

Első fokon egyébként a Miskolci Törvényszék döntött, ha a novemberi ítélet jogerős, a férfit nem börtönbe, hanem fegyházba küldik. Ugyanakkor a másodfokú bíróság úgy határozott, a gyújtogató feltételesen nem bocsátható szabadlábra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik