Közélet

26 év után szabadult a tévedésből halálraítélt

A halálsoron eltöltött 26 év után engedték szabadon a férfit, akit egy ékszerész kirablása és meggyilkolása miatt ítéltek el.

A most 64 éves, fekete bőrű Glenn Ford annak idején alkalmi kerti munkát végzett az ékszerész és óraműves Isadore Rozemannál Shreveport városban. Rozemant meggyilkolták és kirabolták. Egy csak fehér bőrűekből álló esküdtszék bűnösnek mondta ki Fordot szándékos emberölésben és rablásban. A vádlott mindig tagadta, hogy ő ölte volna meg munkaadóját, és a börtönben töltött évtizedek alatt többször fellebbezett az ítélet ellen, de ezt sokáig elutasították.

2000-ben csillant fel a remény

2000-ben azonban a louisianai legfelsőbb bíróság elrendelte, hogy Fordot tanúként újra meg kell hallgatni. Az elítélt ekkor azt állította, hogy az esküdtszék figyelmen kívül hagyott egy olyan bizonyítékot, amely a bűncselekmény két eredeti gyanúsítottjára, egy testvérpárra, Jake és Henry Robinsonra nézve volt terhelő.

2013-ban a Shreveport Times című helyi lap ezt írta: egy bírósági dokumentum szerint egy meg nem nevezett személy arról tájékoztatta az ügyészséget, hogy Jake Robinson bevallotta Rozeman lelövését és kirablását.

Nem beszélnek az új fejleményről

Az ügyészség a múlt héten “egy új fejlemény” hatására visszavonta a Ford elleni vádat, majd az illetékes bíróság most hétfőn megsemmisítette az ítéletet, kimondva: Ford “nem vett részt a bűncselekményben, és ott sem volt a helyszínen”. A Reuters hírügynökség szerint az ügyészség nem hajlandó elárulni, hogy mi volt az új fejlemény.

A keddi cikkünkben összegyűjtöttük milyen érvek lehetnek a halálbüntetés pártolói és ellenzői oldalán, ahogyan az a Hír24 oldalán olvasható. Ez a lousianai büntetőügy mindenesetre komoly muníciót adhat az ellentábor kezébe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!