Közélet

Gagyi mosószerrel verték át a vásárlókat több megyében

Több tízezer liternyi folyadék, töltőberendezések, címkéző gépek, flakonok és címkék, öblítők, tisztítószerek és samponok - ezek akadtak a pénzügyőrök horgára. Többeket gyanúsítottként hallgattak ki.

Pest megyében és az észak-alföldi régióban is buktak a mosószer-hamisítók. A három banda a gyanú szerint több mint százmillió forint kárt okozott a védjegytulajdonosoknak – tájékoztatott pénteken a Nemzeti Adó-és Vámhivatal.

Az észak-alföldi régióban a pénzügyi nyomozók az utóbbi negyedévben a második „nagyüzemi” mosószer-hamisító bandát buktatták le. Összesen négy megyében, huszonhárom helyszínen tartottak házkutatást. Az elosztó központ Nyíregyházán működött.

A tisztítószerek nagykereskedelmével foglalkozó kft. nagy tételben, ezerliteres tartályokban Szlovákiából importált gyengébb minőségű, ugyanakkor legálisan forgalomban lévő folyékony mosószert. A terméket aztán – a megrendelők igényei szerint – flakonokba töltötték. A különböző márkájú mosószercímkéket postán vagy futárszolgálattal jutatták el a viszonteladóknak, akik a flakonokra ragasztották, és máris jól csengő márkanév alatt tudták eladni az árut.

Az észak-alföldi akcióban a pénzügyi nyomozók több mint húszezer liter folyékony mosószert, ezer kilogramm mosóport, mintegy hétezer hamis címkét, kupakokat, flakonokat és egymillió forint készpénzt foglaltak le.

A banda nyolc tagját elfogták és gyanúsítottként hallgatták ki üzletszerűen elkövetett iparjogvédelmi jogok megsértése bűntett miatt. Tettükért akár öt évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak. A gyanúsítottak közül a bíróság két férfit és egy nőt házi őrizetbe helyezett.

Mindezzel majdnem egy időben, Pest megyében újabb két társaságot füleltek le. A pénzügyőr járőrök előbb Budapest XVII. kerületében, majd Kistarcsán tartottak raktárellenőrzést. Mindkét helyen tetten érték a hamisítókat, akik éppen flakonokba töltötték és címkézték portékájukat. A fővárosi helyszínen raklapokra csomagolt, szállításra előkészített tisztítószerek várták, hogy az ott várakozó teherautókra pakolják azokat.

A NAV emberei két helyszínen csaknem 37 ezer liter töltött flakonos mosószert, 22 ezer literes tartályban ismeretlen eredetű folyadékot, töltőberendezéseket, címkéző gépeket, flakonokat és címkéket foglaltak le. A budapesti raktárban a mosószeren kívül öblítőket, tisztítószereket és samponokat is csomagoltak.

Ebben a két ügyben tizenegy férfit és egy nőt hallgattak ki gyanúsítottként iparjogvédelmi jogok megsértése miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik