Közélet

Mocsokban tartották, éheztették gyermekeiket a hevesi szülők

Nem fürdették, nem etették a kicsiket, az apa ráadásul gyakorta bántalmazta is a két fiút.

Vádat emelt az ügyészség egy gyöngyössolymosi pár ellen, akik súlyosan elhanyagolták gyermekeiket. A szülők ellen tavaly februárban indult eljárás, azóta is előzetes letartóztatásban vannak. Az ügyre azonban csak most derült fény.

Nem dolgoztak, ami volt, azt elverték

A Heves Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a házaspárnak két fia született, egyikük 2010 novemberében, a kisebb pedig két évvel később, 2012 novemberében. A szülők nem dolgoztak, abból a támogatásból éltek, amit a kicsik után kaptak. Ám ahelyett, hogy a pénzt arra fordították volna, hogy életkörülményeiket minimálisan is szinten tartsák, inkább élvezeti cikkekre költötték.

A nagyobbik fiút – Károlyt – 2012 tavaszán adták napközibe. A gyerek koszos volt, ruhája pedig elhanyagolt. Amikor az anya 2012 novemberében veszélyeztetett terhesként kórházba került, az apa bölcsödébe sem járatta a kicsit, otthon volt vele, de nem látta el, alig adott neki enni, nem fürdette meg.

Tetves volt, félt, még a járása is más lett

Amikor a kisfiút anyja ismét bölcsödébe vitte, a gondozónők észrevették, azon túl, hogy tetves, testileg is visszafejlődött, járása bizonytalanná vált, félénk lett, és megijedt bizonyos mozdulatoktól. A gondozók ugyan már akkor is találtak sérüléseket a gyereken, de az anya meggyőzte őket, hogy a Károly többször elesett, éppen a bizonytalan járása miatt.

Végül a gyermekorvos fordult a hatósághoz, miután megvizsgálta a kisebbik, akkor mindössze három hónapos fiút. Alex jobb arcán talált bántalmazásból eredő nyomokat. A gyámhatóság ezután mindkét kicsit elvette a szülőktől és az egri gyermekotthonban helyezték el őket.

Börtönbe küldenék őket

Az ügyészség hangsúlyozza, a vádlottak súlyosan megszegték az őket – mint szülőket – terhelő nevelési, gondozási kötelezettségüket, amivel kiskorú gyermekeik testi, értelmi és érzelmi fejlődését veszélyeztették. Ezért mindkettőjüket kiskorú veszélyeztetésévek, az apát továbbá – ezzel halmazatban – kétrendbeli védekezésre képtelen személy sérelmére, részben folytatólagosan elkövetett könnyű testi sértéssel is vádolják.

A párra végrehajtandó szabadságvesztést kértek, emellett indítványozták, hogy a bíróság szüntesse meg mindkét érintett szülő felügyeleti jogát.

Változik a törvény

Március 15-től változik a gyermekvédelmi törvény. A Magyar Nemzet csütörtöki számában számolt be arról, hogy a gyermekbántalmazások és a súlyos elhanyagoltság hatékonyabb felderítése érdekében módosítanak a szabályzáson. Ennek értelmében a bejelentő adatait zártan kezelik, így senkinek nem kell tartania az érintettek bosszújától. Az új szabályozás emellett védi a védőnőt, a pedagógust és a gyermekorvost is, a jövőben az ő kilétüket sem fedik fel, ha bántalmazás gyanúja miatt bejelentést tesznek.

Az utóbbi évek egyik legfelkavaróbb esete Szigetszentmiklóson történt. A házaspár  éveken át kínozta, rendszeresen megerőszakolta és verte három kiskorú gyerekét. Ezenfelül fekáliát és patkányt etettek velük. Csak 2012 januárjában kerültek el brutális szüleiktől. A szülők rács mögött vannak, az ügyet zárt ajtók mögött tárgyalja a bíróság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik