Közélet

Összeverte nagymamáját a húszéves hevesi fiú

A fiatal nem egyedül támadt rá 80 éves rokonára, barátnője is vele volt. A lány sem kímélte az idős asszonyt. A nyugdíját akarták megszerezni.

Az ügyészség súlyosabb ítéletet akar kiharcolni annak a két fiatalnak az ügyében, akik fahasábokkal vertek össze egy idős nőt tavaly augusztusban a Heves megyei Kiskörén – közölte a megyei főügyészség szerdán. A párost első fokon fegyházbüntetésre ítélték nemrégiben, a kegyetlen unoka hét, élettársa pedig hat évet kapott felfegyverkezve és az elhárításra koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás miatt.

A vádirat szerint a fiatalok azért mentek el a 80 éves asszonyhoz, hogy megkaparintsák a nyugdíját. Az idős nő egyedül élt, a pár gyakori vendég volt nála, rendszeresen kértek tőle kölcsön. Amikor megtudták, hogy áldozatuk ismét megkapta a járandóságát, ismét megjelentek a házában, ám ezúttal üres kézzel távoztak. Elmentek, de eldöntötték, ha erőszak árán is, de elveszik a pénzét.

Tizennyolc órával később tértek vissza, kezükben egy-egy bottal, amelyet a bejáratnál találtak. Amint meglátták az idős asszonyt, nekiestek. Ütötték őt, ahol érték. A lány végül kivette a nő zsebéből a nyugdíjból maradt negyvenezer forintot. Miután megszerezték, amiért jöttek, egy szó nélkül elviharzottak.

Az asszony a fején zúzódásokat szenvedett és eltört a bal keze. A mentők súlyos állapotban vitték kórházba.

Az ügyész szerint mivel a páros egyik idős, egyedül és fogyatékkal élő embert bántalmazott, aki ráadásul egyikőjük rokona, súlyosabb büntetést érdemelnek. Az ügyet másodfokon az Egri Törvényszék tárgyalja.

Minősített cselekmény

Az új – 2013. július elseje óta hatályban lévő – Btk. minősített esetként aposztrofálja az idős emberek sérelmére elkövetett bűncselekményeket. Emberölés, testi sértés, rablás, kifosztás, sikkasztás és csalás esetén – ha választott áldozatunk a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva képtelen, – a tettes súlyosabb büntetésre számíthat, mint korábban.

Az új Btk. minősített esetként aposztrofálja a jövőben az idős emberek sérelmére elkövetett bűncselekményeket is. Emberölés, testi sértés, rablás, kifosztás, sikkasztás és csalás – ha választott áldozatunk a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva képtelen, bizony csak tetézzük a bajt, amibe belemásztunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik