Közélet

Összeverte nagymamáját a húszéves hevesi fiú

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2014. 03. 05. 10:54

A fiatal nem egyedül támadt rá 80 éves rokonára, barátnője is vele volt. A lány sem kímélte az idős asszonyt. A nyugdíját akarták megszerezni.

Az ügyészség súlyosabb ítéletet akar kiharcolni annak a két fiatalnak az ügyében, akik fahasábokkal vertek össze egy idős nőt tavaly augusztusban a Heves megyei Kiskörén – közölte a megyei főügyészség szerdán. A párost első fokon fegyházbüntetésre ítélték nemrégiben, a kegyetlen unoka hét, élettársa pedig hat évet kapott felfegyverkezve és az elhárításra koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás miatt.

A vádirat szerint a fiatalok azért mentek el a 80 éves asszonyhoz, hogy megkaparintsák a nyugdíját. Az idős nő egyedül élt, a pár gyakori vendég volt nála, rendszeresen kértek tőle kölcsön. Amikor megtudták, hogy áldozatuk ismét megkapta a járandóságát, ismét megjelentek a házában, ám ezúttal üres kézzel távoztak. Elmentek, de eldöntötték, ha erőszak árán is, de elveszik a pénzét.

Tizennyolc órával később tértek vissza, kezükben egy-egy bottal, amelyet a bejáratnál találtak. Amint meglátták az idős asszonyt, nekiestek. Ütötték őt, ahol érték. A lány végül kivette a nő zsebéből a nyugdíjból maradt negyvenezer forintot. Miután megszerezték, amiért jöttek, egy szó nélkül elviharzottak.

Az asszony a fején zúzódásokat szenvedett és eltört a bal keze. A mentők súlyos állapotban vitték kórházba.

Az ügyész szerint mivel a páros egyik idős, egyedül és fogyatékkal élő embert bántalmazott, aki ráadásul egyikőjük rokona, súlyosabb büntetést érdemelnek. Az ügyet másodfokon az Egri Törvényszék tárgyalja.

Minősített cselekmény

Az új – 2013. július elseje óta hatályban lévő – Btk. minősített esetként aposztrofálja az idős emberek sérelmére elkövetett bűncselekményeket. Emberölés, testi sértés, rablás, kifosztás, sikkasztás és csalás esetén – ha választott áldozatunk a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva képtelen, – a tettes súlyosabb büntetésre számíthat, mint korábban.

Az új Btk. minősített esetként aposztrofálja a jövőben az idős emberek sérelmére elkövetett bűncselekményeket is. Emberölés, testi sértés, rablás, kifosztás, sikkasztás és csalás – ha választott áldozatunk a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva képtelen, bizony csak tetézzük a bajt, amibe belemásztunk.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.