Közélet

Hamis jogosítványokkal üzletelt a magyar tolmács

A külföldi ügyfelek 30 és 60 ezer forint közötti összegeket fizettek, hogy megússzák az okmány megszerzésével járó procedúrát.

Vádat emelt az ügyészség felbujtóként, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és más bűncselekmények miatt egy hivatásos tolmács ellen, aki külföldieket segített jogosítványhoz jutni. Társa is volt, egy budapesti okmányiroda ügyintézője.

A vádirat lényege szerint a vádlott hivatásos tolmácsként látott el fordítási feladatokat különböző hatóságok előtt. Felvette a kapcsolatot 2008-ban egy az egyik kerületi okmányiroda ügyintézőjével, hogy az segítsen neki külföldi állampolgárságú ügyfelek vezetői engedélyének honosításában.

A vádlott ezután a hozzá forduló, egyes külföldi állampolgárságú ügyfeleknek felajánlotta, hogy – fejenként 30-60 ezer forintért – soron kívül magyar jogosítványhoz segíti őket. Tudta, hogy a külföldi okmányok honosításának feltételei esetükben nem teljesültek maradéktalanul, például nincsenek hat hónapja Magyarországon. Rábírta cinkosát, hogy az érintettek soron kívül jussanak hozzá vezetői engedélyhez. A jogosítványok ráadásul a legtöbb esetben hamisak is voltak, az ügyintéző közreműködésével így valótlan adatok kerültek be a nyilvántartásba.

A fentiek szerint a párosnak köszönhetően több mint száz, elsősorban afgán, iraki, iráni állampolgárságú ügyfél jutott jogosulatlanul magyar vezetői engedélyhez, amelyet ezután egész Európában használhattak.

A tolmács a nyomozás alatt tagadta bűnösségét. Tettéért legfeljebb öt évet kaphat.

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint az ügyben szereplő ügyintézővel szemben már korábban, 2013 októberében vádat emeltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik