Közélet

Nyolc hónap letöltendőt kapott a Zalaegerszegi állatkínzó

A vádlott tanyáján összesen 17 állat hullott el, mindannyian az éhség miatt. Azt vallotta, szeretetből tartotta az állatokat, de beteg lett és már nem tudott törődni velük.

Állatkínzás bűntettével vádolt férfi ügyében hozott jogerős másodfokú ítéletet a Zalaegerszegi Törvényszék nemrégiben.  Összesen nyolc hónap börtönbüntetést szabott ki, ezzel – kisebb pontosításokkal – helyben hagyta Nagykanizsai Járásbíróság elsőfokú ítéletét.

Egy dél-zalai telephelyen összesen 26 szürkemarha és 20 mangalica maradt élelem és víz nélkül 2010 tavaszán. Mire észrevették, 17 állat hullott el kegyetlen körülmények között. A vádlott áprilisbanarra kérte ismerősét, hogy lássa el állatait,  ám ez eseti jelleggel, eseti utasítássokkal történt körülbelül egy hónapig. Amikor a segítő júniusban meglátogatta a telephelyet, már több állatt elpusztult. Az erősen oszlásnak indult állatokat egy elkülönített helyre húzta, nehogy a tetemekből a többi jószág egyen. A történteket jelezni akarta a vádlottnak, ám ő elérhetetlen volt, ezért értesítette a rendőrséget.

Egy nappal később hatósági ellenőrzés alatt összesen 17 éhségtől elhullott, oszlásnak indult tetemet, 9 lesoványodott állatot, továbbá 20 közepes tápláltságú mangalicát, 4 közepesen táplált, s egy rossz állapotban lévő, mozgásképtelen kutyát találtak az ellenőrök. A kutyák közül kettő szabadon volt egy bekerített területen, kettő pedig egy-egy, nagyjából méteres láncra kötve, víz és élelem nélkül tengődött. A hatósági főállatorvos tanúvallomásában azt valószínűsítette, hogy az amúgy engedély nélkül tartott mangalicák, illetve a szabadon lévő kutyák ehettek  az elhullott állatok tetemeiből.

A vádlott tagadta bűnösségét. Mint mondta, az állatokat nem haszonszerzésből, hanem szeretetből tartotta. Hosszú ideig ő gondozta őket, ám beteg lett, így nem tudott törődni velük. Megkérte viszont a tanúként meghallgatott segítőt, hogy gondoskodjon az állatokról. Erre pénzt is adott neki. Arról, hogy aztán mi történt, csak a rendőrségtől értesült. Elmondta, hogy időskori elbutulás jelentkezett nála, és emiatt kezdődtek a gondok az állatok körül. Megbízta ugyan segítőjét az állatok ellátásával, de a részleteket nem beszélték meg, és ő sem kérte számon. Emlékei szerint egyszer 20 ezer forintot adott munkadíjra és takarmányra. A tanúként meghallgatott segítő elmondta, hogy minden alkalommal telefonon hívta a vádlott, mikor segítenie kellett. A kutyák ellátását  – hogy, vigyen némi száraz zsemlét meg húscafatokat – pusztán egy alkalommal kérte tőle a vádlott . A tanú azt vallotta, hogy ha ismerőse jelzi neki a bajt, akkor biztosan segített volna.

A másodfokú tárgyaláson elhangzott: tekintettel az elpusztult állatok nagy számára, és arra a nagyfokú közömbösségre, melyet a vádlott az állatok sorsa iránt tanúsított, a kiszabott végrehajtandó szabadságvesztést szükségesnek tartották.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik