Közélet

Pedofilvád Csepelen: a Magyar Nemzet nekiment az iskolának

Liberális háttér és pokol címmel jelent meg cikk a lapban a Burattino iskoláról, amelyben felelevenítik korábbi információikat, amely szerint a megvádolt tanárnak nem volt diplomája. Az iskola szerint kényszerből alkalmazták a férfit, mert senki nem jelentkezett az állásra.

Évek óta tisztában volt azzal a hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő Burattino Általános Iskola és Gyermekotthon vezetősége, hogy nincs pedagógusi végzettsége annak a testnevelő tanárként dolgozó férfinak, aki a gyanú szerint mintegy harminc gyermeket rontott meg, mégsem mentették fel az állásából – írta a Magyar Nemzet.

Iskolalátogatási igazolással dolgozhatott volna

A lap megkereste az ügyben Molnár Lászlót, a Burattino Hátrányos Helyzetűeket Segítő Iskolaalapítvány kuratóriumának elnökét, aki az iskola igazgatójával történt egyeztetés után azt közölte: az iskola tudott arról, hogy nincs végzettsége, az igazgatónő szorult helyzetében mégis arról döntött, hogy alkalmazza. Hozzátette: az iskola meghirdette a testnevelői tanári állást, ám arra senki nem jelentkezett. Ekkor gondolt az igazgatónő az alapítvány gyermekotthonában gyermekfelügyelőként dolgozó férfira, aki korábban már tartott sportfoglalkozásokat a gyerekeknek.

A lap szerint a férfinek csak egy gyermekfelügyelői OKJ-bizonyítványa van, amin egy olyan kód szerepel, amely szerint a tanfolyam elvégzésének feltétele az általános iskolai bizonyítvány volt. Molnár László szerint az igazgatónő többször is felszólította a férfit, hogy kezdje el az iskolát, aki mindig ígéretet is tett rá, de aztán nem történt semmi.

A Magyar Nemzet felidézte, hogy a köznevelési törvény előírja: megfelelő pedagógusi végzettség nélkül csak akkor tölthet be valaki ilyen munkakört, ha bemutatja az intézményvezetőnek az iskolalátogatási igazolást, amely bizonyítja, hogy megkezdte a feladat ellátásához szükséges képzést, és azt rendszeresen látogatja is. A férfi azonban soha nem mutatott fel ilyet.

A liberális pokol

A Magyar Nemzet által emlegetett liberális poklot az intézményt működtető alapítvány kuratóriumában tagként megtalált Béki Gabriella és Trencsényi László reprezentálja. Előbbi az SZDSZ egyik alapítója, utóbbi a Magyar Pedagógiai Társaság ügyvezető elnöke, a Hálózat a Tanszabadságért egyik alapítója. Ezen tisztségében rendszeres bírálója a köznevelési törvénynek és Hoffmann Rózsa államtitkárnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik