Közélet

Egyszerre három autós miatt halt meg egy nő az M3-ason

Egyikük gyorsan hajtott, a másik figyelmetlen volt, az áldozat utastársa pedig kontár munkát végzett. Az ügyészség úgy véli, a körülmények fatális összjátéka vezetett a vétlen asszony halálához.

Vádat emelt az ügyészség két külföldi és egy magyar autós ellen akik együttes hibájából halt meg egy nő 2011 augusztusában az M3-ason. Az egyik felelőst – egy moldáv sofőrt – még keresik a hatóságok – tudtuk meg a Heves Megyei Főügyészségtől kedden.

A vádirat szerint a lengyel sofőr Nyíregyháza felől Budapest irányába haladt az M3-ason, legalább 180-190 per órás sebességgel a belső sávban, amikor megtörtént a baleset. A külső sávban, valamivel előtte egy moldáv autós közlekedett, aki úgy döntött, anélkül, hogy belenézne a visszapillantó tükörbe vagy indexelne, száz kilométer per órás tempó mellett áttért a bal oldali sávba. A jármű nekiment a lengyel kocsi elejének, amely így – érintve a szalagkorlátot – belecsapódott a külső sávban, szabályosan haladó Trabant hátsó részébe. Ez a jármű volt az, amelyet a moldáv sofőr néhány pillanattal korábban maga mögé akart utasítani.

A régi kisautó – benne két utasával – először a műszaki sávba sodródott, majd a füves árokban landolt és az oldalára borult. Az áldozat az anyósülésen utazott. Ő kirepült a járműből, miután a biztonsági öv elszakadt. Olyan súlyos koponyasérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

Az ügyészség szerint a gyorshajtás, a figyelmetlenség és a kontár munka együtt okozta a vétlen utas halálát. A lengyel autós ugyanis maximum 130 kilométer per órával mehetett volna, ám választott sebessége mellett fékezéssel nem tudta elkerülni az ütközést. A balesetért ugyancsak felelős az elsőrendű – moldáv – vádlott, aki megszegte az előzés szabályait és bíróság elé állítják az áldozat utastársát is. A férfi ugyanis olyan kocsival vett részt forgalomban, amelynek műszaki jellemzői nem feleltek meg a jogszabályban előírt feltételeknek, házilag szerelte bele a biztonsági övet.

Az Egri Járási Ügyészség a külföldieket halált okozó közúti baleset gondatlan okozásának vétségével, a magyar sofőrt halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja. Az ügyészség indítványozta, hogy az ismeretlen helyen tartózkodó moldáv autóssal szemben a bíróság a távollétében folytassa le az eljárást, és – ahogy a lengyel sofőr esetében is – végrehajtandó fogházbüntetést szabjon ki. A magyar férfira pedig felfüggesztett szabadságvesztést kértek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik