Közélet

Árvák számláit csapolták meg a keszthelyi gyámhivatalban

Az ügyészség két ember ellen emelt vádat, akik összesen tizenhét gyermek pénzét szedték el, volt, akitől több mint egymillió forintot.

Kilencezertől a milliós zsákmányig

A Keszthelyi Városi Gyámhivatal ügyintézője az egyik hivatásos gondnokkal játszott össze, és 2009 és 2011 között rendszeresen csapolták árvák számláit, a pénzt pedig elosztottak egymás között – derült ki a Zala Megyei Főügyészség keddi tájékoztatásából. A módszerük az volt, hogy a gyám kitalált okokra hivatkozva különböző összegeket igényelt, vagy egyszerűen csak többet kért annál, mint amennyire szükség lett volna. Bármit is akart, az ügyintéző rábólintott és kedvező határozatot hozott. A hivatásos gondnok azt sehol sem rögzítette, mi lett a gyerekek számláiról leemelt összegekkel, az ügyintéző pedig a teljesítést igazoló határozatról “feledkezett meg”, fiktív dokumentumokat azonban természetesen készített.

Az ügyészség szerint összesen tizenhét árva pénzéhez nyúltak hozzá, volt, akit „csak” valamivel több mint 9200 forinttal, de olyan is akadt, akit 1 millió 123 ezer forinttal rövidítettek meg. A pénz fele került csak elő, a gyám visszaadta, amikor lebuktak.

Akarták a házikót a szőlővel, gyümölcsössel együtt

De nem kizárólag pénzre fenték a fogukat. Az egyik súlyosan beteg árva tulajdonában volt egy alsópáhoki telek, rajta gazdasági épülettel, szőlővel, gyümölcsössel. Az ügyintéző és a hivatásos gondnok arra jutottak, hogy ez az ingatlan éppen megfelelő lenne az ügyintéző férjének. Mivel a gondnokoltnak nem állt szándékában lemondani a tulajdonjogról és eladni sem akarta azt, a páros eldöntötte, hogy életjáradéki szerződés segítségével próbálnak hozzájutni a vágyott területhez.

Az ügyintéző – munkatársai segítségével, akik jóhiszeműen segítettek – biztosította az engedélyező határozatot – noha ekkor az árva ügyében a Keszthelyi Városi Gyámhivatalnak már nem volt illetékessége, mert az érintettnek megváltozott a tartózkodási helye. Az életjáradéki szerződést a nő egy ügyvéddel készíttette el, majd a papírt cinkosával együtt 2010 júniusában aláíratták áldozatukkal. Tették mindezt a hévízi Egregyi úti gondozóház teraszán, egy oszlopon, úgy, hogy az átvert gondnokolton nem volt szemüveg, pedig szüksége lett volna rá. Azért ott és azért úgy, hogy a telek átvert tulajdonosa ne vegye észre, milyen jelentős szerződést hagy jóvá.

Háromezer forintért

A dokumentumban az állt, hogy az ügyintéző férje az eltartó, cserébe havi háromezer forint életjáradékot fizet. A szerződés aláírásakor nem volt jelen sem az ügyvéd, sem az eltartó, a gyám a súlyosan aránytalan és hátrányos szerződést törvényes képviselőként jegyezte, és a tanúk is csak utólag írták alá a papírt. Az eltartó 2010. szeptember elsején jelent meg a Keszthelyi Földhivatalban a szerződéssel, ahol be is jegyezték a tulajdonjogát az ingatlan-nyilvántartásba. Ezzel az átvert árvának 1 millió 50 ezer forintos kárt okoztak.

A Zala Megyei Főügyészség tizenhét rendbeli hivatali visszaélés büntette, tizenhét rendbeli sikkasztás büntette, illetve vétsége, egyrendbeli csalás büntette és egyrendbeli közokirat-hamisítás büntette miatt nyújtott be váditatot a Zalaegerszegi Törvényszékhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik