Közélet

Püspökszobrokat gyaláztak meg Gyergyószentmiklóson

Újabb gyergyószentmiklósi szobrot és emlékművet rongáltak meg ismeretlenek a múlt hét végén - közölte hétfő este a Székelyhon portál.

Fogarasy Mihály római katolikus püspök gyergyószentmiklósi mellszobrát és Jakab Antal római katolikus püspök emlékművét vélhetően szombat éjjel öntötték le ismeretlen eredetű olajos folyadékkal – írja a lap.

Madaras Szidónia, a polgármesteri hivatal szóvivője közölte, ismét feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen, de nem számítanak arra, hogy a nyomozás gyors eredményre vezetne. Hozzátette, az előző hét végi szoborgyalázások kapcsán sem kaptak értesítést semmilyen fejleményről.

Egy héttel korábban ismeretlen tettesek piros festékkel öntötték le Kossuth Lajos és Fejér Dávid szobrát a 86 százalékban magyarok által lakott székelyföldi kisvárosban. Egy közösségi oldalon sokan csatlakoztak a meggyalázott szobrok megtisztítására vonatkozó civil felhíváshoz, a szobrok megfelelő tisztítása azonban restaurátor munkáját teszi szükségessé.

Az önkormányzat ezúttal is felhívást intézett a gyergyószentmiklósiakhoz, hogy amennyiben olyan információk birtokában vannak, amelyekkel segíthetik a nyomozást, tegyenek bejelentést a rendőrségen vagy akár a városházán. Bakos László, a Hargita Megyei Művelődési és Egyházügyi Igazgatóság műemlékvédelemért felelős vezetője a múlt héten elmondta: tudomása szerint Hargita megyében még nem történt ilyen típusú szoborrongálás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik