Közélet

Kiderült, ki gyújthatta fel a Romkertet

A rendőrség szerint az éjszakai élet egyik ismert alakja összefüggésbe hozható a hét évvel ezelőtti halálos tűzzel.

„A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda halált okozó közveszély okozása bűntette, valamint testi sértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást – fogva tartása mellett – T. György budapesti lakos ellen” – írja szűkszavú közleményében vasárnap a rendőrség. Meg nem erősített információk szerint a férfi az éjszaki élet ismert figurája, akinek a neve számos ügy kapcsán felmerült már. Ezúttal a Romkertben történt gyújtogatással összefüggésben hallgatták ki.

A körútról vitték el

A Hír24 információi szerint a férfit pénteken kapták el Budapest VII. kerületében, miután megvert egy autóst. A körúton haladt, amikor hátulról belehajtott egy másik sofőr. Úgy tudni, válaszul gyomorszájon vágta a koccanás okozóját, aki az ütéstől a kocsinak vágódott majd az aszfaltra esett. Ketten – egy járókelő és egy másik autós – sietett a segítségére. A férfi őket is megtámadta, arcon ütötte mindkettejüket, közben folyamatosan üvöltözött. A helyszínre rendőrt hívtak, akik előállították a támadót.

A bíróság vasárnap úgy döntött, elrendeli a férfi előzetes letartóztatását, akit láthatóan nem viselt meg a bíró döntése. Családja várta a bíróság előtt, beszélt velük néhány mondatot, mielőtt elvitték. Azt kérte tőlük, vigyenek neki egy tévét.

A rendőrök azt egyelőre még vizsgálják, hogy ő volt-e, aki lángra lobbantotta a Romkertet, vagy megbízást adott rá.

Hét éves rejtély oldódhat meg

Az Erzsébet híd lábánál lévő szórakozóhelyen 2007 tavaszán ütött ki tűz, néhány nappal azelőtt, hogy ismét megnyitotta volna kapuit. A javarészt fából épült mulatót teljesen beborították a lángok, amelyek körülbelül kétszáz négyzetméteren pusztítottak. A tűzoltók rövid idő alatt a helyszínre értek, ennek ellenére a hely porig égett. A 48 éves biztonsági őr életveszélyesen megsérült, teste kilencven százaléka megégett. Egy járókelő mentette ki, ám nem sokkal később a kórházban belehalt sérüléseibe.

A hatóságok már a kezdetektől tudták, hogy gyújtogatás történt, benzines kannát és egy meg nem gyújtott fáklyát találtak a helyszín közelében, emellett a szemtanúk azt mondták, két férfit láttak elfutni. Az ügyben halált okozó közveszély okozása miatt indult eljárás.

Kávézóba rohanó autó

A férfi neve felmerült a MOM park egyik kávézójának felgyújtása kapcsán is. Az eset 2009 januárjában történt. A vádiratban az állt, hogy autóval hajtott a XII. kerületi bevásárlóközpont oldalába, majd a kocsi utasterét benzinnel locsolták le, tüzet okozott majd elmenekült, társa pedig eközben a közelben várta. A tűzoltóberendezés működésbe lépett, ezért a lángok nem tudtak szétterjedni, de így is 12 milliós kár keletkezett. A férfit ebben az ügyben első-és másodfokon is felmentették, mituán bűnösségét nem tudták minden kétséget kizáróan bizonytani. A másodrendű vádlottat azonban elítélték, ő felfüggesztettet kapott.

Felpofozott tűzoltó és pozitív drogteszt

Ezen kívül is került összetűzésbe a törvénnyel, a kilencvenes években robbantásos, kézigránátos merénylet szervezését próbálták rábizonyítani, emellett csalás és közokirat-hamisítás miatt is felelnie kellett, ám végül felmentették. Nyolc évvel ezelőtt közfeladatot ellátó személy elleni erőszakkal és személyi szabadság megsértésével vádolták, miután a vád szerint felpofozott egy tűzoltót és nem engedte neki, hogy elhagyja a bárt, ahol füstölés miatt vonult a helyszínre társaival. A férfinak nem  tetszett, hogy a hadnagy nem akarta írásban adni, kollégáival garantálja, hogy ott soha nem lesz tűz. Emellett kábítószerrel való visszaélés miatt is állt bíróság előtt, több alkalmommal is kábítószert találtak a vérében. Ezen kívül zsarolási ügybe is keveredett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik