Közélet

Fiatalok verték halálra a 82 éves ózdi asszonyt

A rendőrök egy balul sikerült rablási kísérlet nyomán jutottak el a gyilkosokhoz.

A 82 éves ózdi asszony támadói nem húzták meg magukat, néhány nappal azután, hogy halálra verték idős áldozatukat, újabb „célpont” után néztek. Egy 80 éves borsodbótai nő portáján jelentek meg, pénzt és ékszereket akartak elvinni otthonából. Ám megzavarták őket, így inkább elmenekültek. A rendőrök nem sokkal később, a közelben kapták el a 27 éves férfit és három társát: egy 23 éves lányt, valamint egy 22 és egy 20 éves fiút. A banda tagjait két nappal később előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szerdai közlése szerint a rablási ügy nyomozásába a kezdetektől fogva bekapcsolódtak azok az egyenruhások, akik az ózdi gyilkosság felderítésén dolgoztak, mivel az elkövetés körülményei hasonlóságot mutattak.

Mint ismert, az idős nőt január végén ölték meg Ózd Szenna városrészében. A tettesek az éjjeli órákban rontottak rá áldozatukra, és halálra verték. A négy előzetesben ülő fiatalt végül kedden hallgatták ki gyanúsítottként az emberölési ügyben.

A rendőrség a történtek után félmillió forintot ajánlott fel a nyomravezetőnek. A díjat most visszavonták.

Nőtt a gyilkosságok száma tavaly

Épp a gyilkosságok terén romlottak a bűnügyi statisztikák, 2013-ban a 2012-es 110 esethez képest 133-ra nőtt a gyilkosságok száma országszerte. Borsodban stagnált az emberölések száma (6), míg Baranyában 4-ről 10-re ugrott, Csongrádban 2-ről 7-re, míg Szabolcsban, Hajdú-Bihar megyében nagyobb csökkenés volt megfigyelhető. A legrosszabbul Pest megye áll 17 esettel, ami mindkét évre érvényes volt, vagyis itt is stagnált a szám. 30%-kal nőtt az embercsempészet mértéke, viszont 25%-kal esett vissza a rablások száma az ORFK statisztikái alapján. A lopások száma 185 ezerről 167 ezerre esett, de 2012-ben a szabálysértési értékhatárt 20 ezerről 50 ezerre emelték, vagyis csak efölötti értékű lopás esetén indul büntetőeljárás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik