Közélet

Vádat emeltek a légpisztolyos rablók ellen

Idős asszonyok fejéhez tartották a fegyvert, tíz évet is kaphatnak.

Három férfival szemben emelt vádat a Fővárosi Főügyészség fegyveresen elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény miatt.

Az ügy I. rendű vádlottja – társaival való előzetes megállapodást követően – 2012. augusztus 11-én Zuglóban egy 93 éves, pár nappal később pedig – szintén XIV. kerületi otthonában – egy 79 éves nőt támadott meg azért, hogy az értékeiket megszerezze. A vádlott mindkét támadás során egy lőfegyvernek nem minősülő légpisztolyt tartott az idős sértettek fejéhez, felszólítva őket az értékeik átadására.

Az előre megbeszélt bűncselekmények elkövetését az I. rendű vádlott két társa figyeléssel biztosította.

A vádlottaknak az első esetben, a 93 éves sértettől 16 000 forint készpénzt sikerült eltulajdonítaniuk, a néhány nappal későbbi rablás befejezését azonban a másik megtámadott idős nő – ház emeletén tartózkodó – hozzátartozói megakadályozták, a helyszínről menekülni próbáló I. rendű vádlottat rövid üldözés után elfogták, és a rendőrök kiérkezéséig visszatartották.

A Btk. 365.§ (1) bekezdésébe ütköző és a (3) bekezdés a) pontja szerint minősülő fegyveresen elkövetett rablás bűntettének a törvény szerinti büntetési tétele öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés.

A Fővárosi Főügyészség a már büntetett előéletű I. és II. rendű vádlottakkal szemben letöltendő, míg harmadik társukkal szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik