Portik  (Portik )
Közélet

Portik felmentését kérte az utolsó szó jogán

A vádlott leszögezte, nem követett el gyilkosságot. A vádat megalapozatlannak tartja, amely csak feltételezésre épül.

Mindhárom vádlott felmentését kérte a Prisztás-gyilkosság ügyében a Fővárosi Törvényszéken hétfőn. A bíró tájékoztatása szerint délben hirdetik ki az elsőfokú ítéletet.

Mindenki tagad

Az elsőrendű vádlott néhány perces felszólalása nagy részében nehéz gyermekkoráról beszélt. Elmondta, hogy kamaszkorában elveszítette édesanyját, apja ezután rendszeres alkoholfogyasztóvá vált, és amikor ezért kérdőre vonta, a férfi azt mondta neki, ő nem vérszerinti apja. Megjegyezte, hogy szerinte nem apa, aki lemond a fiáról, ezért mondta ezek után, hogy nincsenek szülei. Kiemelte, hogy egyes állításokkal szemben nem volt nevelőintézetben, igaz, kamaszkorában csinált helytelen dolgokat, amelyek miatt állt bíróság előtt, de ezt egy gyilkossági ügyben felhozni szerinte elfogadhatatlan. Leszögezte, nem követett el gyilkosságot, a nyomozást nem akadályozta, mindig következetesen nyilatkozott, a vádak megalapozatlanok, feltételezésekre épülnek, ezért felmentését kéri.

A másodrendű vádlott szintén tagadta bűnösségét, és felmentését kérte. Kiemelte, hogy nem is ismerte az áldozatot, és soha nem járt a tetthelyen.

A harmadrendű vádlott az utolsó szó jogán azt mondta: nem érzi magát bűnösnek, majd részvétét nyilvánította az áldozat családtagjainak.

Lövéssel zárult a kölcsönügylet

A vádirat szerint Portik Tamás, aki 1994 és 2000 között – az olajügyletekkel kapcsolatba hozott – Energol Rt. vezérigazgatója volt, jelentős vagyont szerzett, és nagy befolyásra tett szert az alvilágban. 1996-ban kölcsönügyletek folytán elszámolási vitába keveredett a budapesti éjszakai élet másik meghatározó alakjával, Prisztás Józseffel, és elhatározta, hogy megöleti őt. Az ügyészség szerint az áldozatot Portik egyik ismerőse csalta a III. kerületi Ladik utcába 1996. november 1-jén, ahol a vállalkozó testőre pisztollyal fejbe lőtte. A vádlottak az eljárás alatt tagadták bűnösségüket.

Portikot 2012 nyarán fogták el a Terrorelhárítási Központ emberei.

Aranykéz, Seres

Portik egy időben vezette a legkeresettebb magyar bűnözők listáját. A hatóságok őt gyanúsítják a Prisztás-gyilkosság mellett a négy halálos áldozatot követelő 1998-as Aranykéz utcai robbantással és Seres József, illetve testőre 1999-es meggyilkolásával.

Néhány napja perbeszédében az ügyész fegyházat, a védők felmentést kértek.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.