Közélet

Bomba okozott káoszt az Orczy téren

Az ötven kilogrammos légibomba hatástalanításának idejére lezárták az Orczy-kert környékét 350 méter sugarú körben.

A helyszínen megsemmisítették a VIII. kerületi Orczy-kertben talált világháborús bomba gyújtószerkezetének detonátorát, a hatóságok feloldották a korlátozásokat – tájékoztatta Várkonyi Melinda, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje hétfő este az MTI-t.

Fotók: MTI

Mint mondta, az ötven kilogrammos légibomba hatástalanítása 40 percig tartott a tűzszerészeknek. A kiköltöztetetett lakók nem sokkal este 9 óra után hazatérhettek és a forgalom is megindult.

A bombát délután, építési munkálatok közben találták, a tűzszerészi munkálatok idejére lezárták az Orczy-kert környékét 350 méter sugarú körben. Öt lakóházat kellett kiüríteni, ami mintegy 550 lakást, 1000-1500 lakót érintett; a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a IX. kerületi önkormányzat által kijelölt befogadóhelyeken hozzávetőlegesen százan várakoztak.

Egy szakaszon a metró se járt

Buszokkal pótolták a 3-as metrót a Deák Ferenc tér és a Népliget között az Orczy kertben talált második világháborús bomba hatástalanítása miatt – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfő este a Facebook-oldalán. A pótlóbusz elkerülte a Nagyvárad teret.

Évente 2-3000 lehetséges bumm

Ennyiszer riasztják a tűzszerészeket az utóbbi 40 évben átlagban a tűzszerészeket, számolt utána a 444.hu. Az építkezések területén mindig megvan a veszélye, hogy egy-egy II. világháborús kései meglepetésre bukkanunk jó 70 évvel a békekötések után. A viszonylag állandó számot az is indokolja, hogy ma már mélyebbre „lelátunk” a fémkeresőkkel, mint korábban, ezért az igazán mélyen rejtőző robbanó szerkezetekre is rálelünk. Aki bombára vagy bombagyanús szerkezetre lesz figyelmes kapálás közben, a legfontosabb, hogy ne nyúljon hozzá, hanem hívja ki a tűzszerészeket a 06-1 4109790-es számon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik