Közélet

Részegen balesetező magyart ítéltek el Angliában

A férfit nyolc hét szabaságvesztéssel sújtották és 32 hónapra eltiltották a vezetéstől is.

Az 56 éves magyar kamionos a Lancashire megyei Leyland kisvárosban, január közepén döntött ki egy útjelző táblát. A rendőrség megállapította, hogy a sofőr véralkoholszintje a baleset pillanatában csaknem a négyszerese volt a Nagy-Britanniában megengedett felső határnak.  Tettéért nyolc hét szabadságvesztéssel sújtották és eltiltották a vezetéstől 32 hónapra.

A megyei rendőrség szóvivője a Lancashire Evening Post című regionális hírportálnak elmondta: ha valaki a megengedettnél csak kétszer magasabb véralkoholszinttel vezet, harmincszor nagyobb az esélye arra, hogy balesetet okozzon, mint annak, aki józanul ül a volán mögé.

Matthew Tomlinson, a Lancashire megyei tanács egyik képviselője enyhének minősítette az ítéletet, mondván: szerinte a magyar férfit egész életére el kellett volna tiltani a vezetéstől. “Ha valaki ennyire közveszélyes, akkor nem egészen háromévnyi eltiltás elégtelen” – fogalmazott a tanácsnok.

Másfél éve egy másik magyar kamionost nyolchavi szabadságvesztésre ítéltek Birminghamben, ugyancsak ittas vezetésért és közveszélyokozásért. A férfi 2012 augusztusában, Birmingham közelében, az M6-os autópályán tíz mérföldet – 16 kilométert – tett meg éjszaka a menetiránnyal szemben haladva, kivilágítatlan teherautójával.  A magyar kamiont három másik teherautós állította meg, eltorlaszolva előtte az utat. A sofőrt – akinek véralkoholszintje több mint kétszeresen haladta meg a brit törvények által meghatározott felső tűréshatárt – a börtönbüntetés mellett három évre eltiltották a járművezetéstől is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik