Közélet

Magyar csalók ürítik ki sorra a londoni automatákat

Az aprópénzszámláló masina 10 pennys érmének érzékelte a magyar tízforintost. Ez pedig körülbelül csaknem háromszoros haszon darabonként.

Szökésben van az a magyar pár, melynek tagjai milliókra tettek szert egy elcsépelt trükkel Angliában. A 32 éves férfi és 26 esztendős párja érmék tömkelegét dobálta az egyik áruházlánc aprópénzszámláló masinájába, ami 10 pennys – körübelül 30 forintot érő – érmének érzékelte azokat – írja a Blikk.

A háromszoros hasznot hozó művelettel összesen 35 ezer fontot, azaz átszámítva nagyjából 13 millió forintot kerestek, a zsákmányt az áruházban levásárolható kuponok formájában kapták kézhez. A magyar csalók a lap szerint több mint 300 automatát fosztottak ki íly módon London északi és nyugati részében. A pár azonban lebukott, miután visszatértek egy olyan üzletbe, amelyben már ismerős volt ez a trükk. Azonnal elfogták őket, besimerő vallomást is tettek, ám a januári ítélethirdetésen már nem jelentek meg, ezért a rendőrség körözést adott ki ellenük.

Még hogy a forintot sehol nem fogadják el…

A világ automatái legalábbis sok helyen szíves-örömest beveszik az érmeket… 2011-ben a horvátországi Zadar városában teltek meg a parkolóautomaták magyar érmékkel, hasonlóan a római Trévi-kúthoz, de nem a visszatérés, hanem az olcsó parkolás reményében. A 2 és 5 kunás érme ugyanis megegyezik súlyra és méretre a 10 forintossal, így a 10-12 kunás parkolási díj (ami 420 forintnak felelt meg) csak 10-60 forintjába került az élelmes magyar turistának.

Az 1990-es években pedig egy kanadai jött rá, hogy a magyar pénzérmékkel a japán jen érméit lehet behelyettesíteni, és mivel ott nemcsak a parkolás, hanem mindenféle vásárlás is intézhető volt automatákból, a csaló élt, mint Marci Hevesen. Sőt, mivel a magyar 20 forintos a japán 500 jenest váltotta ki, a visszajáróval lényegében meggazdagodott a férfi. A rendőrök is így csípték el – bevallotta, negyvenezer fém húszast csempészett ki Magyarországról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik