Közélet

Fejbe lőtte magát egy biztonsági őr egy maglódi szupermarketben

Állítólag az áruházba járó pénzszállító cég embere emelte fejéhez a fegyvert. A férfi azonnal meghalt.

Főbe lőtte magát egy maglódi szupermarketben egy biztonsági őr hétfő dél körül – tudta meg a helyszínről származó információk alapján az MTI. Állítólag az áruházba járó pénzszállító cég biztonsági őre emelte fejéhez a fegyvert, a férfi a helyszínen belehalt sérüléseibe.

Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője nem erősítette meg a hírt, csupán annyit mondott, hogy egy maglódi ügyben közigazgatási eljárást indítottak.

Valics Dezső, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese ugyanakkor közölte,  hogy munkatársai egy mentőautóval és egy helikopterrel a helyszínen tartózkodnak. Bővebb információt későbbre ígért.

Öngyilkosság: szövődmény

Furcsa leírva, de az öngyilkosság mentális problémák súlyos szövődményének tekinthető. Szorongás, lelki problémák, depresszió, skizofrénia súlyos eseteiben fordul elő, és sokszor nem is az elmúlás az öngyilkos vágya, hanem a másféle élet.

A háttérbetegség és az elkövetés módja összekapcsolódik: a skizofrének gyakran választanak brutális, önmagukat nem kímélő, fájdalmas módokat (csonkolás), a neurotikus betegekre jellemzőbb a gyógyszertúladagolás. Vannak betegek, akik annyiszor próbálkoztak már (40-50 alkalommal), hogy ők már egyfajta “feszültséglevezetési technikaként” használják az öngyilkosságot.

A fiatalkori öngyilkosságok java része a figyelemfelkeltéssel függ össze. Cry for help – ez az angol kifejezés (kb. segítségkiáltás) azt a jelenséget jelöli, ahogy az öngyilkosok a készülődés és a tett előtt megpróbálják felhívni a környezetük figyelmét a közelgő eseményre.

Sajnos az előítéletek miatt sok családban nem törődnek az öngyilkosságot elkövetővel, eltitkolják, szégyellik az esetet, holott a paciens kórházi kezelésre szorul. Görögországban még rosszabb a helyzet, mivel ott nagyon erős a keresztény egyház hatása, és az öngyilkosság olyan negatív színben tűnik fel emiatt, hogy sokszor a rendőrségnek sem vallják be, hogy öngyilkosságban halt meg egy családtag, inkább balesetnek tüntetik fel a dolgot – ezért is olyan alacsony a görög öngyilkossági ráta.

Magyarországon egyébként az öngyilkosság sokszor afféle tanult minta, sok családban apáról fiúra “hagyományozódik” az öngyilkosság elkövetésének mintája, mintegy kilépési módszer, megoldás a problémákra. Az Alföldön amúgy 2-3-szoros az ország többi részéhez képest az öngyilkossági ráta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik