Közélet

Táskát varr a börtönben Rezesová

Rezesova (Rezesova)
Rezesova (Rezesova)

A szlovák nő mintarabként viselkedik, hetente egyszer varrószakkörre jár.

Eva Rezesová változatlanul mintarabként viselkedik a börtönben. Hetente egyszer szakkörön vesz részt, ahol maradék anyagokból különböző használati tárgyakat varr. A Bors cikke szerint a tárgyalásokon már-már kabalaként viselt sokmasnis farmeranyagból készült táskája is saját keze munkája.

A lap megbízható forrásai szerint Eva Rezesová ugyanabba a zárkába került, ahol a házi őrizetbe kerülése előtt ült. Bár az asszony a nem jogerős ítélet szerint fogdába kerül majd, mint minden előzetes letartóztatásban lévőt, őt is a fegyházfokozatnak megfelelő keretek között őrzik.

A családja megtartotta azt a lakóparki lakást, ahol a nem jogerős házi őrizete napjait töltötte. Édesanyja viszonylag gyakran tartózkodik ott, havonta – rendszerint Rezesová 13 éves lányával együtt – megy a börtönbe látogatóba.

Börtönmunka – a nemzetgazdaság megoldása?

A börtönmunka Magyarországon egészen ígéretes és kecsegtető perspektívákat nyit, el kéne gondolkodni az általános bevezetésén. A rabok közül csak a legösszeférhetetlenebbek nem dolgozhatnak, a többiek adottságaik és képességeik, érdeklődésük szerint különböző munkákat kap – már ha elég időt töltenek rács mögött, ugyanis a túl rövid börtönbüntetést töltő elítélteket nincs értelme a börtönmunkába integrálni.

A börtönmunka több szempontból is erősíti a gazdaságot, sőt modellértékű:

1, Segít önellátóvá tenni a börtönöket – a konyhai munka, az élelmiszerek előállítása, a tűzifa készítése mind segít a börtönöknek, hogy minél önellátóbbak legyenek, és hogy minél olcsóbb legyen a fenntartásuk.

2, Alig van munkanélküliség, minden munkára fogható dolgozik.

3, Exportképesek – a börtönök üzemei vállalkozások, cégek, amelyek minden támogatás és hátszél hiányában a szabad piacon kell megállják helyüket, és közülük többen termelnek exportra – Németországba rönkfa megy, de vannak olyan hotelek, ahol a péksütemények származnak rablógyilkosok és gyerekmolesztálók kezétől – gondolta volna?

4, Mindehhez roppant alacsony fizetés járul, a mindenkori minimálbér harmadát kapják, amiből még levonnak különböző költségek, és az itt töltött munka nem számít bele a nyugdíjas szolgálati időbe. Azaz valaki éhbérért exportképes terméket gyárt, de ezért sosem fog nyugdíjat kapni – fincsi, mi?

5, Mindenki a képesítéséhez és tudásához mérten kap munkát – bár egy bankár vajon hol kamatoztathatja a tudását egy bankban? Várjunk csak, bankárok nem szoktak börtönbe kerülni, persze persze.

Vagyis, ha az ország egy nagy börtönné válna, egyszerre rengeteg probléma oldódna meg. A kísérlet egy kisebb helyen eléggé bejött – Kínában nagyjából ugyanis a fenti szempontokkal dübörög a gazdaság. (forrás)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik