Közélet

Újabb milliókat akar a gyilkosság miatt perbe fogott páros

Burka-ügy (Burka-ügy)
Burka-ügy (Burka-ügy)

Apa és fiú tízmillió forintot szeretnének jó hírnév megsértése miatt, mondván, megbélyegezte őket a falu.

Állok a nyomozás elébe, nem csináltam semmit – bizonygatta ifjabb Burka Ferenc, akit apjával együtt ismét perbe fogtak egy 15 évvel ezelőtti gyilkosság miatt, majd meglehetősen magabiztosan közölte, beszélt az ügyvédjével, aki azt mondta, nem vagyoni kártérítést kérnek majd, amiért a faluban újra téma lett az ügyük.

Apja, id. Burka Ferenc sem adja alább. Szerinte megbélyegezték őket Újszentmargitán, és ezért jár neki az anyagi jóvátétel. Az ő védője, dr. Zeke László kijelentette: a strasbourgi bíróságig meg sem állnak, ha itthon nem kapnak jogorvoslatot – írja a Blikk.  A férfi jogi képviselője úgy véli, az egész eljárás jogellenes.

Mint ismert, a bűncselekmény még 1999 márciusában történt Újszentmargitán. Az áldozatra álmából felriasztva támadtak rá, és a vád szerint betonvassal olyan brutálisan bántalmazták, hogy belehalt sérüléseibe. Másnap egy arra járó vette észre az udvaron fekvő férfit, orvost azonban már hiába hívott hozzá. A férfi házáról egy mindössze 3000 forint értékű tetőantenna tűnt el.

Az ügyet 2000 áprilisában kezdték tárgyalni, 2002-ben született meg az elsőfokú ítélet. Egy évvel később azonban a másodfokon döntést hozó Szegedi Ítélőtábla új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot. 2005-ben az érintetteket felmentették bizonyítottság hiányában. Egy évvel később a Debreceni Ítélőtábla másodfokú végzésében helybenhagyta a felmentő határozatot. Pár hónap elteltével a páros pert indított az állam ellen, kártalanítás címén 50-50 millió forintot kértek. 2007 elején a felek megegyeztek, így az idősebb férfi 20, fia pedig 25 milliót vághatott zsebre. Indokolatlan büntetés miatt máig ez a Magyarországon valaha megítélt legmagasabb összegű állami kártalanítás

Néhány hónapja a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség indítványozta a perújítást. A páros kedden állt bíróság elé ismét emberölés miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik