Közélet

Idősekre támadt, mert azt hitte, nem büntethető

csattan-a-bilincs(960x640)(2).jpg (bilincs, bűnöző, )
csattan-a-bilincs(960x640)(2).jpg (bilincs, bűnöző, )

A fiú egy otthonból lógott meg társaival, pénzt akartak, hogy kábítószert vehessenek. A legfiatalabb vállalta a rablásokat, mondván, őt úgysem büntetik meg.

A 13 éves állami gondozott fiú egy egri befogadó otthonból lógott meg két társával, hogy kábító hatású szert, úgynevezett herbált vásároljanak. Pénzük azonban nem volt, ezért úgy döntöttek, megszerzik védtelen járókelők táskáit. A „feladatot” a legfiatalabb fiú vállalta, mert azt gondolták, kora miatt ő még nem büntethető.

Első áldozatára este 7 óra körül, a vár közelében csapott le, hátulról támadt a 84 éves nőre. Az asszony a földre került, de a támadó nem tudta megszerezni a táskáját, mert járókelők siettek a kiáltozó néni segítségére. Pár nappal később ismét próbálkozott, akkor egy 81 éves nőre rontott rá, ezúttal sikerrel.

A rendőrök elkapták a fiút, és bár az ügyészség rács mögött látta volna, az illetékes bíróság úgy döntött, elegendő, ha házi őrizetbe kerül. Az ügyész fellebbezett, végül a másodfokú bíróság elrendelte a fiatal belvárosi rabló előzetesét. A fiút javítóintézetbe küldték – tájékoztatott a Heves Megyei Főügyészség.

Mint ismert, az új Büntető törvénykönyv tavaly júliusban lépett életbe, melynek egyik jelentős változása, hogy leszállították a büntethetőség korhatárát. A legtöbb esetben ugyan marad a jól megszokott 14 év, ám más szelek fújnak, ha súlyos bűncselekményekről van szó. Halált okozó testi sértés, gyilkosság, rablás és kifosztás – azok a 12 évesek, akik ezek valamelyikét elkövetik, már nem ússzák meg feltétlenül a számonkérést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik