Közélet

Szórakozásból kínoztak őrizeteseket

Egy rutinlátogatás során buktak le az embertelen módszerekhez folyamodó Fülöp-szigeteki rendőrök.

Élesen bírálta az Amnesty International (AI) kedden a biztonsági erők ellenőrzésének hiányát a Fülöp-szigeteken, miután a szigetország rendőrségének jó néhány tagjáról kiderült, hogy puszta szórakozásból kínzott őrizeteseket. A londoni székhelyű nemzetközi jogvédő szervezet közleményében felszólította Benigno Aquino Fülöp-szigeteki elnököt, hogy sürgősen tegyen lépéseket a rendőri visszaélések ellen.

Kínzókerék

A Fülöp-szigeteki Emberi Jogi Bizottság (CHR) az egyik Laguna tartománybeli rendőrségi hivatalban tett rutinlátogatás alkalmával szembesült az őrizetesek elleni embertelen hatósági fellépéssel, s annak részeként a rendőrök kedvelt játékával, a “kínzókerékkel”. Ennek lényege, hogy a “játékosok” egy színes kerék megforgatásával döntenek a kihallgatásban soron következő őrizetessel szemben alkalmazandó kínzási módszerről. A bizottság a lehetséges büntetési fajták között említette a “30 másodperces denevér pozíciót”, amelynél az őrizetest a lábánál fogva lógatják fél percen át, míg a híres Fülöp-szigeteki bokszoló után “20 másodperc Manny Pacquiaó”-nak nevezett módszernél a rab 20 másodpercig tartó, szünet nélküli öklözése a feladat.


Forrás: Europress Fotóügynökség

“Megvetendő, hogy a rendőrség tagjai szórakozásból kínoznak” – mondta Hazel Galang-Folli, az AI szóvivője. Hozzátette: az érintett rendőröknek bíróság előtt kell felelniük, nem elég az, hogy felfüggesztik őket állásukból. “Nagyon aggasztó és megbocsáthatatlan, hogy majdnem három évtizeddel azután, hogy a Fülöp-szigetek ratifikálta az ENSZ kínzás elleni egyezményét, és 5 évvel azután, hogy az országban kihirdették a kínzás ellenes törvényt”, a rendőrséghez még mindig nem jutott el az az üzenet, hogy ez a gyakorlat teljes mértékben tilos” – mondta Galang-Folli.

A bizottság leleplezése nyomán eddig 10 rendőrt függesztettek fel állásából. Reuben Theodore rendőrségi szóvivő kedden közölte, hogy a szóban forgó visszaéléseket már vizsgálják, és az üggyel összefüggésben több rendőrt is őrizetbe vettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik