Közélet

Plasztikbombának hitték a hurkát a reptéren

repülőtér (repülőtér, )
repülőtér (repülőtér, )

A robbanóanyagnak hitt étel miatt megállították, de a csomagjában lévő kést már nem vették észre.

Egy újabb példa arra, mennyire kijátszhatóak a nyugati repülőtereken bevezetett biztonsági intézkedések, most Angliából. Egészen pontosan Birmingham repülőteréről, ahol egy hagyományos skót étel miatt vizsgáltak át egy skót írót, azt gondolva, bomba van nála. És közben nem vették észre, hogy a plasztikbombának hitt hagyományos étel mellett egy valódi fegyver is lapul csomagjában: egy hagyományos skót kés.

Ian Blake a Scotsman című lapnak elmondta: éppen Dublin városába tartott, meglátogatni egyik idős barátját, és neki vitte a haggis nevű ételt, amely egyike a skót nemzeti ételeknek és talán leginkább a hurka és disznósajt keverékére hasonlít – bár bárányból készül. Egészen pontosan báránybelsőségekből, amelyet a magyar hurkával ellentétben nem a bélbe, hanem – mint a disznósajtot – gyomorba töltenek.

Ezt hitték kifinomult robbanóanyagnak a biztonságiak az átvilágított csomag képe alapján. Miután tüzetesen megvizsgálták az ételt, rá kellett jönniük, hogy a kis „gömböc” nem bomba és útjára engedték Blake-et. Aki a Scotsmannek elmondta: végül mégis úgy ülhetett fel a repülőgépre, hogy fegyver volt nála: egy hagyományos skót penge, egy úgynevezett sgian-dubh. „Az egyik cipőmben volt, a poggyászban. Azt hittem, az átvilágító ki fogja szúrni a fémet, de végül a haggist volt az, amit veszélyesnek találtak” – mondta el Blake.

A repülőtér az esettel kapcsolatban csak egy semmitmondó közleménnyel válaszolt a Scotsman kérdéseire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik