Közélet

Nem a magyar határőrt fizették le

Hatarrendeszet-hataror-zoldhatar(2)(960x640).jpg (határrendészet, határőr, határ, zöldhatár, )
Hatarrendeszet-hataror-zoldhatar(2)(960x640).jpg (határrendészet, határőr, határ, zöldhatár, )

Nem a magyar határrendészet munkatársa kalapozott január 3-án a Bukarestből Londonba tartó román buszon.

Az eset, bár ez a Mail On Sunday riportjából nem derült ki, a nagylaki határátkelőn történt, ahol közös magyar-román útlevél-ellenőrzés zajlik, azaz egy helyen kell csak megállniuk az autóknak és buszoknak, s ott a magyar és a román hatóságok külön-külön elvégzik a maguk vizsgálatait.

Az újságíró, Allan Hall beszámolója szerint a határra érve egy kalap járt közbe az utasok között, amibe pénzt kellett tenni. „A magyar határőrök 300 eurót követelnek az utasoktól a belépéskor”. A busz egyik román sofőrje azt mondta az angol újságírónak, hogy ez mindig így megy: „Látják, hogy románok vagyunk, hát fizessünk, különben minden egyes poggyászt kinyittatnak és átvizsgálnak, minden egyes okmányt külön-külön ellenőriznek” – írja a Népszabadság. Mindezt az utasok is megerősítették.

Itthon vizsgálat indult, felnagyították és kockáról kockára elemezték a határellenőrzés megfigyelésére telepített térfigyelő kamera felvételét. E szerint a magyar ellenőrzés öt-hat percig tartott, a román ennél valamivel hosszabb volt. Majd látható, hogy a román sofőr valamit átad a román határőrnek, aki ezek után a busz ablakából elveszi a sapkáját és a sofőrtől kapott „valamit” belecsúsztatja.

További részleteket azonban nem sikerült megtudni, a vizsgálat teljes anyagát a térfigyelő kamerák felvételeivel együtt január 17-én átadták a román társhatóságnak. Ezek után azt már nekik kell tisztázniuk, hogy pontosan mit adott a sofőr a határőrnek és miért.

Olvasói sztorik