Közélet

Elképesztő kokainfogás Budapesten

TEK (tek)
TEK (tek)

A csaknem egymilliárd forintot érő, jó minőségű drog egy zuglói lakóparkban lapult. Nemzetközi sajtótájékoztató lesz a részletekről.

Huszonhárom kilogrammnyi, csaknem egymilliárd forint értékű, rendkívül jó minőségű kokaint foglaltak le a fővárosban egy rajtaütéskor a Terrorelhárítási Központ  kommandósai a napokban – közölte szerdai számában a Zsaru magazin. A lap azt írja, egy zuglói lakóparkban csaptak le a rendőrök, egy 41 és egy 46 éves férfit fogtak el, illetve egy 29 éves nőt. A triót azzal gyanúsítják, hogy kereskedtek a jelentős mennyiségű droggal.

A cikk szerint a drogot autóalkatrészként adták fel Panamában és január 13-án érkezett a szállítmány Magyarországra, a gyanúsítottak pedig két nappal később vették át a küldeményt. A vámügyintézéshez egy hajléktalan iratait és adatait használták a csempészek.

A két férfi és a nő is panaszt tett a gyanúsítás ellen, ennek ellenére január 18-án elrendelték előzetes letartóztatásukat. Az ügy a Nemzeti Nyomozó Irodánál van.

Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője szerdán az MTI érdeklődésére azt közölte, hogy az ügy részleteit csütörtökön, nemzetközi sajtótájékoztató keretében ismerteti a rendőrség.

Gondolkodj el az okain is tán!

A kokain az egyik legrégebbi természetes stimuláns, már i.e. 3000 környékén rágcásltak az Andok lejtőin lakó őslakosok kokacserjelevelet. De míg a bennszülöttek csak vallási céllal használták a szert, a hódító spanyolok már azért adták nekik rendszeresen, hogy a ritka levegőjű vidék bányáiban robotoló őslakosok minél többet dolgozhassanak…

Albert Niemann 1859-ben vonta ki a levelekből először a kokain vegyületet. Az 1880-as évektől egyre töbször használták a gyógyításban, Sigmund Freud pedig antidepresszánsként és impotenciagyógyszerként írt fel kokaint betegeinek, és maga is használta. A XX. század elejére népszerű frissítő lett: a Coca-Colában is volt, illetve számos híresség ivott kokaintonikot. 1903-ra azonban a kólagyártó cég kivonta a kokainszármazékot az italból, és az orvostársadalom lassan felismerte a szer veszélyeit. Mára a világ második legnépszerűbb kábítószere.

A következő videón Csernus doktor beszél a ará jellemző behízelgő módon a kokainról:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik