Közélet

Megtalálták az Erdélyben lezuhant gép túlélőit

kisrepulo(960x640)(6).jpg (kisrepülő, repülőgép, )
kisrepulo(960x640)(6).jpg (kisrepülő, repülőgép, )

Több mint öt órával az erdélyi légi baleset után a mentőegységeknek sikerült megtalálni a kisrepülő roncsait és a baleset hét sebesültjét.

A hírt Victor Ponta román miniszterelnök jelentette be a B1 hírtelevízió egy politikai beszélgetőműsorában, amint SMS-ben értesült a fejleményről. A hírtelevíziók azt közölték, hogy a repülőgép roncsait egy erdész találta meg a Fehér megyei Horea község körzetében. Az első jelentések szerint a sebesültek egyike válságos állapotba került.

Hétfő este több százan keresték Erdélyben a délután kényszerleszállás közben balesetet szenvedett kisrepülő megsérült, de életben maradt utasait.

Victor Ponta miniszterelnök a hírtelevíziónak korábban úgy nyilatkozott, hogy “a helyzet rendkívül nehéz, de remélem, hogy az oda irányított erőknek sikerül időben megtalálniuk a túlélőket”. A miniszterelnök szerencsésnek tartotta, hogy az egyik sebesült telefonhívása alapján sikerült meghatározni a baleset körzetét.

A román hírtelevíziók először kényszerleszállásról számoltak be, ám később légi balesetként említették a történteket. A mentőegységek egy 1300 méter magasan fekvő, több négyzetkilométeres területen keresték a gépet. A keresésbe a hegyi mentők, a csendőrségi és katasztrófavédelmi alakulatok mellett önkéntesek százai is bekapcsolódtak. A keresést a nehéz terepviszonyokon kívül a köd, a sötétség és a nyirkos hideg is nehezítette.

Az 1960-ban gyártott Britten Norman 2 típusú repülőgép négy orvossal, egy asszisztenssel és két pilótával a fedélzetén hétfő délután hajtott végre kényszerleszállást a Jósikafalva (Belis) közelében fekvő hegyes, erdős területen. Az utasok egyike azt közölte telefonon, hogy lezuhant a gépük. A helikopteres mentést lehetetlenné tette a térséget megülő sűrű köd. Időközben besötétedett, és a fagypont körüli hőmérsékletben a sérülteket kihűlés veszélyeztette.

A repülőgép utasai azért tartottak Bukarestből Nagyváradra, hogy egy klinikai halál állapotában tartott páciensnek a szerveit kivegyék, és szervátültetésekre készítsék elő. A hatóságokat a repülő egyik orvos utasa riasztotta, aki azt is közölte, hogy elsősegélyt nyújt a társainak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik