Közélet

Rendőröket akart ölni, öt évet kapott érte

rendorseg(960x640)(8).jpg (rendőrség, helyszínelés, )
rendorseg(960x640)(8).jpg (rendőrség, helyszínelés, )

Villáskulccsal, késsel támadt, lövésekkel is alig lehetett megfékezni. A férfi egy, az ügyében eljáró bűnügyi vzsgálón akart bosszút állni.

Háromrendbeli emberölés bűntettének előkészülete, egyrendbeli hivatalos személy elleni erőszak előkészülete, kétrendbeli zaklatás és egyrendbeli súlyos testi sértés – mindebben bűnösnek találták azt a bosszúból ölni készülő férfit, akinek az ügyében csütörtökön hozott ítéletet a Budapest Környéki Törvényszék. Ha az ügyészen múlik, a garázdaságot sem ússza meg, ám a bíróság ennek vádja alól felmentette. A támadó öt év börtönbüntetést kapott. Az ítélet jogerős.

Ment, telefonált, támadt

A férfi először 2011 július 8-án délután jelent meg a váci ház portáján, kezében egy méretes villáskulccsal. Egy bűnügyi vizsgálónak volt „mondanivalója”, aki ügyében korábban eljárt, és aki azóta már nyugdíjba vonult. Nem találta otthon, csak az édesanyját, így vele üzent haragosának, hogy kereste és találkozni akar vele.

Másnap éjjel kétszer is telefonált, de megint csak az asszonnyal tudott beszélni, ismét üzent, ám ekkor már nem fogta vissza magát, trágár szavak kíséretében tette le a telefont. A nő ekkor felszólította a vádlottat, hogy ne zaklassa, ne hívja többet.

“Kinyírlak, leszúrlak”

Újabb nap telt el és a vádlott ismét megjelent a háznál. Ekkor már kiszemeltje is otthon volt. Amint ezt meglátta, elindult felé, kezében egy magasra emelt sörösüveggel. Kérdőre vonta, hogy korábban miért került rács mögé. A volt rendőr távolabb ment és próbálta lecsillapítani a dühöngőt, közben telefonon hívta a barátait.

Amikor együtt a ház kapuja elé értek, a vádlott – akinek ekkor egyik kezében egy nagyméretű konyhakés, a másikban pedig egy villáskulcs volt – őrjöngve feléjük rohant. Próbálták lecsillapítani, de hiába. „Kinyírlak, leszúrlak” – ezt üvöltötte, közben mindhármukat kergette. Végül mindannyian szembefordultak vele. A támadó nem fért hozzá „célpontjához”, így végül elment, Vác belvárosa felé vette az irányt, ám még aznap telefonált, és újabb üzenetet hagyott: “egy gyáva patkány, mert elszaladt előle és hárman jöttek vissza, s a társai is patkányok, mert hárman szaladnak el egy ember elől” . A volt rendőr ezek után feljelentette zaklatás miatt.

A dühöngőt még aznap délután előállították a váci járőrök, de nem ment könnyen: a vádlott elszaladt, ám rövid menekülés után megfordult, előhúzta a konyhakést és a villáskulcsot a nála lévő szatyorból, majd nekik rontott. ”Megdöglötök, megöllek benneteket!” – ezt kiabálta, közben szúró-vágó mozdulatok kíséretében egyre közelebb ért hozzájuk.

A vádlott elszaladt, majd rövid menekülés után szembefordult a rendőrökkel és a nála lévő szatyorból előrántotta a konyhakést és a villáskulcsot és a szavakat kiabálva a rendőrök felé szúró-vágó mozdulatokat tett.

Meglőtték – hiába

Az egyik rendőr – miközben folyamatosan hátrált – elővette  szolgálati fegyverét és leadott egy figyelmeztető lövést. A vádlott mellé lőtt, a földet célozta. Ezt további kilenc célzott lövés követte, ezek közül az egyik az őrjöngő bal lábszárát érte. És bár megsérült, így is sikerült elfutnia a járőrök elől.

Amikor utolérték, a vádlott a két rendőrre támadt a késsel és a villáskulccsal. Többször felszólították, hogy hagyja abba, amit csinál, de nem engedelmeskedett. Amikor a férfi 1,5-2 méterre megközelítette őket, a másik egyenruhás is elsütötte fegyverét, a vádlott jobb lábába lőtt. A lövedék a vádlottat térdtájon találta el, ekkor a férfi elesett. Ezután megbilincselték.

Személyiségzavarral küzd

A Budapest Környéki Törvényszék tájékoztatása szerint a vádlott a pszichotikus szintet elérő személyiségzavarban szenved, mely megfelelhet a borderline diagnózis kritériumainak. Ez a betegségszintű személyiségzavar a vádlottat súlyos fokban korlátozta cselekménye következményeinek felismerésében, illetve abban, hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik