Közélet

Gázmérgezés Nagykőrösön – a kéményseprőt vádolják

Látta, hogy nincs minden rendben, de az ellenőrzést nem végezte el és nem is jelentette a hiányosságokat.

Az első tárgyalást tartotta ma a Nagykőrösi Járásbíróság annak a kéményseprőnek az ügyében, akit halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolt meg az ügyészség egy két évvel ezelőtti halálos szénmonoxid-mérgezés miatt

A vád szerint a vádlott betanított kéményseprőként dolgozott a Magyar Kémény Kft. Pest Megye 2. Kirendeltség szervezeti egységénél a tragédia idején. 2012. február 15-én egy nagykőrösi családi házhoz ment, hogy elvégezze az időszakos kötelező kémény-felülvizsgálatot. Az érintett kéménybe egy 3,73 négyzetméter alapterületű és 8,2 köbméter légtérfogatú fürdőszobában üzemeltetett FEG V-4.2 típusú fali gázmelegítő készüléket kötöttek be.

Hiányosságot állapított meg, amelyről kiállított egy tűzrendészeti figyelmeztetőt. Ebben azt jelezte a tulajdonosnak, hogy a közvetlen élet- vagy tűzveszély áll fenn. Az említett dokumentumon  feltűntette, hogy szükséges a gázüzemű hagyományos kémény utólagos bélelése a kémény állagának megóvása miatt, ugyanakkor megállapította, hogy a kémény átjárható, huzata megfelelő. A kémény ellenőrzését azonban nem végezte el.

A hiányosságokat pedig nem jelentette a kéményseprő-ipari közszolgáltatónak, sem területi gázszolgáltatónak, ezzel pedig megszegte az előírásokat.

Köteles lett volna…

Eszerint közvetlen élet- vagy tűzveszély esetén a szolgáltató köteles a kémény, illetőleg a tüzelőberendezés használatának azonnali megszüntetésére a tulajdonost írásban felhívni. Egyidejűleg a szolgáltató bejelentést tesz az első fokú tűzvédelmi hatóságnak a 2. § (2) bekezdés a), b) és f) pontjában meghatározott veszély esetén, az első fokú építésügyi hatóságnak a 2. § (2) bekezdés d) és e) pontjában meghatározott veszély esetén, a kéményseprő-ipari közszolgáltatónak a c), g) és h) pontokban meghatározott veszély esetén, továbbá gáz-tüzelőberendezés esetén a területi gázszolgáltatónak, amely jelen esetben a földgázellátásról szóló 2003. évi XLIÍ. Törvény 40. §. (1) bekezdés a/ pontja alapján megtagadhatta volna a gázszolgáltatást.

A ház fürdőszobájában továbbra is használták a gázmelegítőt. A kémény körtőjében azonban felgyülemlett a szennyeződés és teljesen elzárta a bekötőnyílást, így a készülék működése közben keletkezett füstgáz nem tudott a kéményen keresztül a szabadba távozni, közvetlenül visszaáramlott a helyiségbe.

A ház lakója három nappal a kéményseprő “vizsgálata” után halt meg. Február 18-án, este fél 10-kor fürdeni készült, meleg vizet engedett a kádba, majd magára csukta az ajtót. A mérgesgáz rövid belül megölte.

Az igazságügyi orvosszakértő szerint a sértett halála erőszakos módon, szénmonoxid- mérgezés, következményes agybénulás, fulladás miatt állt be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik