Közélet

Fotók a Lehel úti bankrobbantóról

A rendőrség közölte, 135 fős nyomozócsoportot állítottak fel és ígérik, ha kell, még több egyenruhást vonnak be az ügybe. Emellett kitűzték a nyomravezetői díjat, összesen tízmillió forintot.

Személyleírást és fotót tett közzé a rendőrség arról a motorosról, aki kirobbantotta a Lehel úti CIB Bank oldalát hétfő hajnalban. Eszerint egy fekete bukósisakot, sötét kezes-lábast viselő 180-185 centiméter magas ismeretlent keresnek, aki a helyszínről egy cross enduro jellegű,  rendszám nélküli, 125 vagy 250 köbcenti hengerűrtartalmú, robogónál nagyobb méretű kétkerekűvel száguldott el a helyszínről.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közölte azt is, hogy egy 135 fős nyomozócsoportot állítottak fel, hogy minél előbb felderítsék az ügyet és ha kell, tovább bővítik a létszámot.

Tízmilliót ér

A rendőrség nem bízta a véletlenre, kitűzték a nyomravezetői díjat, bruttó tízmillió forintot. A pénz annak jár, amely alapján az “elkövető személyével kapcsolatban olyan pontos adatokkal rendelkezik, amelyek segítségével az elkövető azonosítható, bűnösségére a gyanú megalapozottá válik, és ismereteit az eljárás során ismerteti.

Hajlani égzengés

A házakat rengető detonáció hétfőn, 4 óra körül történt a Lehel úton. A CIB bank oldalfala gyakorlatilag eltűnt, és kár érte a mellette lévő Budapest Bank épületét is. A Hír24 információi szerint a sötét ruhás, bukósisakos motoros, akit keresnek, két csomagot tett le a helyszínen, a szerkezet a távozása után néhány perccel élesedett. A rendőrség külön telefonszámot (06/80-620-107) hozott létre, erre várják az esettel kapcsolatos bejelentéseket.

Vizsgálják az okokat

A rendőrök továbbra is vizsgálják, mi lehetett a tettes célja. Azt már az elején leszögezték, a robbantó vélhetően nem akart ölni, sem sérülést okozni. A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke korábban a Hír24-nek pedig azt mondta, az is kizárt, hogy így akart volna pénzhez jutni, a detonáció ugyanis túl nagyra sikerült, ráadásul a motoros nem maradt a helyszínen. Németh Ferenc szerint az elkövető profi volt. Lehetséges, hogy így akart üzenni, netán bosszút állni.

Tetemes kár

A kárfelmérés már a robbantás napján megkezdődött és szerda délutánra nagyrészt be is fejezték a szakemberek. Eszerint a társasház szerkezetében – melynek aljában a pénzintézet található – összesen körülbelül 25 millió forint kár keletkezett, a lakásokban pedig további 1,5 millió.

A rendőrség továbbra is ismeretlen tettes ellen nyomoz, kérik, aki a bűncselekményről, a motorkerékpárról vagy annak vezetőjéről érdemleges információval rendelkezik, hívja az üggyel kapcsolatos állampolgári bejelentések fogadására elkülönített, ingyenesen és napi 24 órában hívható telefonszámot.

Olvasói sztorik