Közélet

Véres kukoricaszemek buktatták le a vadászt

A vadász továbbra is azt mondja, ő csak a levegőbe lőtt, a Pilisi Parkerdő Zrt. viszont ajtót mutatott. Az ügyben már a rendőrség is vizsgálódik.

A Pilisi Parkerdő Zrt. szerint mégis lelőhették azt a border colliet, amely január elején tűnt el Csillebércen. Korábban a társaság azt hitte, vörösre színeződött kukoricaszemek vezették félre az eltűnt eb gazdáit.

„Csillebércen, tegnapelőtt délután 16.10 perckor a vadászok megölték Zorkát”- közölte a kutya gazdája a történtek után a Facebookon. Elmondása szerint  kedvence barátnőjével sétált, amikor elment kicsit szaglászni. A beszámoló szerint a szóban forgó napon sűrű köd volt, alig lehetett látni. „A vadászles közelébe értek, amikor a barátnőm egy lövést hallott. Megkérdezte a vadászokat, hogy nem láttak-e egy border collie-t, mire azt válaszolták, hogy igen és a levegőbe lőttek, hogy elijesszék a kutyát.” – olvasható az ittlakunk.hu korábbi cikkében.

Pirosra színeződött kukoricaszemek

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleményt adott ki, melyben azt írták, egyeztettek a vadásszal, aki a kérdéses napon azért volt a helyszínen, hogy vaddisznókat lőjön ki, emellett megtekintették a helyszínt. A vadász elárulta, látta az ebet, amely szerinte a vadles közelében egy őzet hajtott, ezért riasztó lövést adott le, amelytől a kutya megijedt és az erdőbe rohant. A társaság közölte, nem találtak vérnyomokat a helyszínen.

A kutya gazdái nem hagyták annyiban a dolgot, ismét a médiához fordultak és bemutatták azokat a képeket, melyeket a helyszínen készítettek, a les közelében, véres kukoricaszemekről. A társaság akkor azt nyilatkozta, a kukoricaszemek vélhetően csak elszíneződtek, ezt nézték vérnek a tulajdonosok.


Pirosra színeződött szemekkel illusztráltak… (Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.)

Mégsem elszíneződött kukoricaszemek

Kedden azonban újabb közleményt adtak ki, ebben már arról számolnak be, valóban vér szerepelt a fotókon. Ezt állapította meg  a helyszínen vett minimális – de laboratóriumi vizsgálathoz megfelelő mennyiségű – minta.

„A minták laboratóriumi bevizsgálása a tegnapi napon azt az eredményt hozta, hogy a vér és a szőr kutyától származik. A vizsgálat ennél többet (pl. kutya fajtája, neme) nem állapított meg.”- írják.


Véres kukoricaszemek (Fotó: Facebook)

A rendőrség is vizsgálódik

Elmondásuk szerint – az eredmény fényében – ismét beszéltek a vadásszal, aki kiállt korábbi állítása mellett, vagyis, hogy a szabálytalanul sétáltatott, őzeket kergető kutyára riasztólövést adott le.” Tekintettel az ügy súlyára a Pilisi Parkerdő Zrt. a vadásszal kötött vadászati szerződést a jogkövetkezményekre való tekintet nélkül azonnali hatállyal felmondta” – közölték.

A Budaörsi Rendőrkapitányság is hivatalos vizsgálatot indított az ügyben.

A Pilisi Parkerdő Zrt. ugyanakkor megjegyzi, sajnálják, hogy a kutya gazdái problémájukkal elsőként nem hozzájuk, hanem a széles nyilvánossághoz fordultak. Nem juttatták el számunka haladéktalanul a lelövéssel kapcsolatban fontosnak vélt bizonyítékokat, a vért mutató fénykép csak két nappal az eset után került a Parkerdőhöz.

Csak pórázon

Az erdőterületeken kizárólag pórázon szabad kutyát vezetni, mondván, az állattartók ezzel tudják megvédeni kedvencüket a vadállománytól szerezhető betegségektől, az erdei ökoszisztéma különböző elemeit és az erdőt kutya nélkül látogató kirándulókat a kutyák zavarásától, és így előzhetik meg biztosan az ilyen eseteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik