Közélet

Örök börtön vár a pénzszállító kirablóira

pénzszállítórablás (pénzszállító, )
pénzszállítórablás (pénzszállító, )

Kilenc éve történt bűncselekmény ügyében születhet hamarosan ítélet.

2005 májusában rabolt ki egy banda egy pénzszállító autót a budaörsi Tesco áruháznál, többször rálőttek a rendőrökre, és menekülés közben kézigránátot dobtak rájuk. Korábban, 2004 novemberében megöltek egy valutaváltó házaspárt, egy évvel később pedig Érd határában egy pénzszállítót fosztottak ki.

Tényleges életfogytiglan 3x

A nyereségvágyból több emberen elkövetett emberölés, annak – részben hivatalos személy elleni – kísérlete, lőfegyverrel, robbanóanyaggal való visszaélés, valamint rablás és más bűncselekmények miatt folyó per 3 vádlottjára  tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést az ügyész a Fővárosi Törvényszéken.

Az ügyész S. Péter elsőrendű, D. Lajos negyedrendű és I. Tibor hetedrendű vádlott esetében kért életfogytiglant. Indítványozta, hogy K. Gábor másodrendű és G. Benjamin harmadrendű vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélje a bíróság a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége legkorábbi időpontjának a meghatározásával. T. Zoltán ötödrendű vádlott esetében határozott tartamú, míg K. Krisztián hatodrendű vádlott esetében a büntetési tételkeret minimumához közeli szabadságvesztést indítványozott.

Az ügyész vádbeszédében szólt arról, hogy a vádlottak által 2004-ben és 2005-ben elkövetett bűncselekmények óta hosszú idő telt el, de ez – mivel a legsúlyosabban büntetendő bűncselekmények elkövetőiről van szó, és a büntetőeljárás elhúzódása döntően S. Péter a joggal visszaélő, a törvényes védekezésen túlmutató pertaktikájának tudható be – ebben az esetben nem vehető figyelembe enyhítő körülményként.

Elvetemült bűnözők

A vádlottakat jellemezve elmondta, mindegyiküknek jelentős bűnözői múltja van, “elvetemült és megrögzött bűnözőkkel állunk szemben”. A közbiztonságot és a köznyugalmat súlyosan veszélyeztető bűncselekményeket visszaesőként, csoportosan, valamint feltételes szabadlábra helyezés hatálya alatt követték el – tette hozzá.

Emlékezetett, hogy S. Pétert 2004 szeptemberében helyezték feltételesen szabadlábra, és november végén már haszonszerzésért két ember életének kioltásában vett részt. A társadalom védelme érdekében csak az a büntetés elfogadható, amely fizikálisan és véglegesen kizárja abból a lehetőségből, hogy a társadalom tagjainak sérelmére újabb, ismételten emberi élet kioltásával járó bűncselekményt követhessen el – mondta.

Az ügyben egyesített három vádirat szerint a vádlottak egy bűnözői csoport tagjai voltak, a tagokat a büntetés-végrehajtási intézetekben együtt töltött idő és korábbi bűnözői kapcsolataik kötötték össze. A csoport tagjai szabadlábra helyezésük után felvették egymással a kapcsolatot, és változó összeállásban újabb bűncselekményeket követtek el.

A vádbeszédben elhangzottak szerint számlájukra írható a pénzszállítók kifosztása és a pénzváltással foglalkozó kalocsai házaspár meggyilkolása mellett – a többi között – egy telefonos szaküzlet, egy ékszerbolt, valamint egy budapesti és egy győri pénzváltó kirablása.

Az ügyész hangsúlyozta, a vádlottak által elmondottakkal szemben minden bizonyítékot törvényesen szereztek be. Az objektív bizonyítékok között említette egyes bűncselekményeknél – egyebek mellett – a hívásforgalmi adatokat, a DNS-mintákat, valamint az ujjlenyomatok. A szubjektív bizonyítékok között a terhelő vallomásokat, szakértői véleményeket sorolta.

Kegyelmet kér

S. Péter még a vádbeszéd kezdete előtt hosszasan kifejtette, hogy a bíró és az ügyész bűnpártoló, tisztességtelen vele szemben. A bíró közölte, S. Péter a köztársasági elnökhöz fordul eljárási kegyelmi kérvénnyel, azt a bíróság terjeszti fel az államfőhöz.

A per védőbeszédekkel folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik