Közélet

Négy évet kapott a volt szocialista politikus

wieszt-janos(960x640)(1).jpg (wieszt jános, )
wieszt-janos(960x640)(1).jpg (wieszt jános, )

Wieszt Jánosnak legalább a büntetése kétharmadát le kell töltenie. Társai két-két évet kaptak.

Első fokon négy évre ítélte a Fővárosi Törvényszék hétfőn az MSZP egykori politikusát – jelentette a Hír24 helyszíni tudósítója. Wieszt Jánosnak legalább a büntetése kétharmadát le kell töltenie, méghozzá börtönben. Emellett 2,2 millió forint vagyonelkobzást szabtak ki. Társait két-két évvel sújtották, emellett öt évre eltiltották mindkettőjüket foglalkozásuktól.

A bíró idézte az egyik vallomást, amely szerint a kenőpénzből sok embernek kellett adni, és az indoklásban elhangzott az is, hogy Wieszt a vádbeli időszakban 37 milliós évi jövedelem után adózott.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a jelentős időmúlást, ugyanakkor kiemelte a korrupciós jellegű cselekmények elszaporodását, illetve hogy az elsőrendű vádlott vezető beosztásával, helyzetével visszaélve követte el tettét. A vádbeli minősített vesztegetés, illetve befolyással üzérkedés 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Korábban perbeszédében az ügyész Wieszt esetében hét évnél, két társa esetében öt évnél hosszabb börtönbüntetés kiszabását kérte.

Az elsőfokú döntés nem jogerős, miután az ügyész súlyosításért, a vádlottak és védőik felmentésért fellebbeztek. A büntetőper a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik másodfokon.

Az ítélethirdetés után az ügyész a vádlottak előzetes letartóztatásba helyezését is indítványozta, ám ezt a törvényszék elutasította, a vádlottak szabadon távozhattak a bíróságról.

Egy politikus, két ügyvéd

Mint ismert, a Wieszt-ügy 2010 tavaszán a választási időszakban pattant ki egy évekkel korábban rejtett kamerával készített, majd az internetre felkerült videofelvétellel, amely a Fidesz XI. kerületi szervezete szerint bizonyítja, hogy az MSZP akkori helyi frakcióvezetője évekkel korábban az újbudai vagyongazdálkodási bizottság vezetőjeként több millió forint csúszópénzt fogadott el egy önkormányzati üzlethelyiség eladásával kapcsolatban.

A nyomozó ügyészek 2010 júniusában gyanúsították meg Wieszt Jánost, a bíróság pedig nyomban elrendelte előzetes letartóztatását. Wieszt fél év fogva tartás után kilenc hónapot töltött házi őrizetben 2010 novemberétől 2011 augusztusáig. A soron kívüli ügyben másfél éve, 2012 áprilisában tartották az első tárgyalást.

A politika áldozata

A vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel vádolt Wieszt és két szintén korrupciós cselekményekkel vádolt társa az eljárás során tagadta bűnösségét. Wieszt korábban a politika áldozatának nevezte magát, évekig nem tett részletes vallomást, csupán a legutóbbi tárgyaláson. Ennek lényege, hogy pénzszűkében volt, ezért kért kölcsön vállalkozóktól. Wieszt két vádlott-társa ügyvéd, egyikük a XI. kerületi önkormányzat jogi bizottságának MSZP által delegált külsős tagja volt.

A Központi Nyomozó Főügyészség ügyésze szemptemberi perbeszédében bizonyítottnak látta a vádakat, és a középmértéket meghaladó – Wieszt esetében hét évnél, két társa esetében öt évnél hosszabb – börtönbüntetés kiszabását kérte, valamint közügyektől eltiltást és pénzmellékbüntetést.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik