Közélet

Hajléktalanokat figyelmeztetett a Béke téri robbantó

Felrobbant bank (bankrobbanás, )
Felrobbant bank (bankrobbanás, )

A sötét ruhás alak pár perccel a detonáció előtt tette le a csomagot a pénzintézetnél. Két embert küldött el, mielőtt élesedett a szerkezet.

Robbanás rázott meg egy fővárosi bankot hétfő hajnalban. A detonáció 4 óra 18 perckor történt, a XIII. kerületi Béke téren álló épület utcafronti fala kiszakadt. A robbanásban senki sem sérült meg – tájékoztatta a Hír24-et az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata.

“Kb. 100 méterre lakom a helyszíntől, és hajnal négykor már ébren voltam, amikor hallottam a robbanást. Először azt hittem, hogy egy komolyabb mennydörgés, mert valami vihar közeledik, de attól sokkal hangosabb és durvább volt. Aztán sorra jöttek a mentők, a tűzoltók, a rendőrautók. Nálunk semmilyen közüzemi kimaradás nem volt. Az azonban egészen bizarrnak mondható, hogy ezen a 200-300 méteren az elmúlt fél évben két bankot kiraboltak, egyet felrobbantottak” – írta meg lapunknak Balázs Enikő, a Nők Lapja Cafe szerkesztője.

Egyik olvasónk a a Hír24 Facebook-oldalán számolt be tapasztairól: “Mi pont a Béke téren lakunk, hatalmasat szólt valamivel 4 óra 15 perc előtt, még aludtunk volna….a Budapest Bank és a Cib Bank is megrongálódott.” Egy másik olvasónk a X. kerületben az Éles saroknál is hallotta. “Azt hittük az ég dörög.” – írta.

Sötét ruhás, bukósisakos motoros

A Hír24 információi szerint néhány perccel a detonáció előtt egy fekete ruhás alak jelent meg a helyszínen, motoron érkezett, és egy vagy két dobozt helyezett el a pénzintézetnél, majd elhajtott. A robbanás 3-4 perccel később történt.  Fején végig bukósisak volt. Úgy tudjuk, a detonációnak szemtanúi is voltak, egy közeli intézmény dolgozói, őket már kihallgatták.

Két embert elküldött

A helyszínen hajléktalanok aludtak, amikor a motoros megjelent.  A robbantó szólt nekik, hogy menjenek onnan. A Hír24 úgy tudja, két emberrel beszélt.

Az eseményeket biztonsági kamera rögzítette.

Hivatalos: robbantás volt

Az Országos Rendőr-főkapitányság nem sokkal 9 óra után megerősítette: robbantásos bűncselekmény történt. Az elsődleges adatok szerint egy ismeretlen szerkezetű és ismeretlen típusú robbanóanyag okozta a detonációt. Úgy vélik, a tettes nem azért helyezte el a szerkezetet a pénzintézetnél, hogy öljön vagy sérülést okozzon.


Fotó: MTI / Mihádák Zoltán

Hangsúlyozzák: jelenleg is  tart helyszíni szemle, a tanúkutatás, az adatgyűjtés, valamint a biztonsági kamerák felvételeinek elemzése.

Az ügyben a  Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz, méghozzá robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaélés és közveszély okozása miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

Tarka és rendszám nélküli

A rendőrség fél 11-kor újabb közleményt adott ki, melyben megerősítették: valóban egy motorost keresnek. Tájékoztatásukból kiderül, a robbantó egy Cross/Enduro jellegű, tarka színű, forgalmi rendszám nélküli, 150-170 köbcentis, robogónál nagyobb méretű motorkerékpárral hajtott el.

Kiszakadt a fal

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője korra reggel arról tájékoztatott, hogy körülbelül 10 négyzetméteren szakadt ki a fal. A történtek miatt a pénzintézet mellett álló nyolcemeletes házból 30 embert kísértek ki, ám nem sokkal később mindannyian visszatérhettek, miután mindent átvizsgáltak. Kisdi Márk Máté kérdésünkre elmondta, füstöt, tüzet nem észletek a helyszínen és magas gázkoncentrációt sem mértek.

Tűzoltók, rendőrök dolgoznak a helyszínen, a Béke tér- Róbert Károly körút közötti útszakaszt teljes szélességében lezárták.


Fotó: MTI / Mihádák Zoltán

Villamospótlók járnak

A Lehel utca egy szakaszának hétfő hajnali lezárása a 14-es villamos és a 105-ös autóbusz közlekedését érinti. A BKK fődiszpécserének tájékoztatás szerint a 14-es villamos Káposztásmegyer és a Frangepán utca között közlekedik, onnan a Lehel térig villamospótló autóbuszok közlekednek terelt útvonalon. Ugyancsak terelt útvonalon közlekedik a 105-ös autóbusz is az érintett szakaszon.


Nagyobb térképre váltás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik