Közélet

Így fogadták az ítéletet Szita Bence gyilkosai

szita bence ügy (szita bence)
szita bence ügy (szita bence)

Helybenhagyták az elsőfokú ítéletet, a trió sohasem szabadulhat, még feltételesen sem. Ebben az országban mindenki erre számított - kivéve őket.

Meghozta jogerős ítéletét a Pécsi Ítélőtábla a Szita Bence megölésével vádolt három ember ügyében. Ehhez mindössze pár órára volt szükség. Sok újdonság nem hangzott el, a tettesek nagyjából ugyanazt szajkózták, mint májusban a Kaposvári Törvényszéken, Bogdán József  “ott sem volt”, Polcz Erika és Kertész József szerint viszont nagyon is, hiszen az elsőrendű vádlott tehet mindenről, ők csupán áldozatok, akik féltek a kegyetlen férfitól.

A bíróság úgy döntött, helybenhagyja az első fokon kiszabott tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést. Vagyis a trió tagjai már soha nem lehetnek szabadok. Az ítélet mindössze annyiban tér el az elsőfokútól, hogy az elsőrendű vádlottat közel 200 ezer forint értékű vagyonelkobzással is sújtották. Így Polcz Erikát, Bogdán Józsefet és Kertész Józsefet szerepüktől függően nyereségvágyból, előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés miatt marasztalták el.

Soha ilyen ügy…

Krémer László tanácsvezető bíró a büntetés kiszabásával kapcsolatban hangsúlyozta: a tettesek a bűncselekményt példátlan brutalitással, gyermek sérelmére követték el; a büntetőügyeket egy évtizede tárgyaló tanács mostanáig nem találkozott olyan vádlottakkal, mint Polcz Erika és Bogdán József, akiknek az emberölés négyszeres minősített esete miatt kell felelniük.

A bíró rámutatott, a gyilkosok felelőségüket nem ismerték el, valódi megbánást nem tanúsítottak, tettükre az igazságszolgáltatás válasza csak a legsúlyosabb büntetés kiszabása, a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségének kizárása lehet.

Némán hallgatták

Az indoklás – melyet az egykori nevelőanya magába roskadva, míg Bogdán feszülten hallgatott végig, Kertészen viszont látszott, fogalma sincs, éppen mit történik vele – írja a sonline.hu

A lap tudósítása szerint az ítélőtábla tanácsa a másodfokú eljárásban  két szakértőt arra kért fel, egészítsék ki véleményüket  a kisfiú testén talált sérülések besorolására, illetve, hogy mitől – ütéstől, rúgástól vagy eszköztől – származtak. Illetve meghallgatták az ügyvédeket, az ügyésznőt és a vádlottakat is

Fotó: MTI / Sóki Tamás

Bogdán az utolsó szó jogán fel akart olvasni egy írást, azt kérte, vegyék le róla a bilincset, de ezt a bíró elutasította. Kitart amellett, hogy a sajtóból értesült az esetről, magyarázkodott. Szerinte mindent tud bizonyítani, csak éppen első fokon az összes kezdeményezését lesöpörte a bíróság. Kertész József is szót kért, bár gyakorlatilag összevissza beszélt, a bíró nem egyszer figyelmeztette, ne térjen el a konkrét esettől. Ő egyebek mellett azt ecsetelte, hogyan utazott fel Vujity Tvrtkóhoz Pestre, illetve hogy tizenkét éve a lambada a csengőhangja. Mivel szerinte minden objektív bizonyítékot felsorolt, a „száz százalékos” felmentését kéri. Polcz Erika is sorra került, de semmi újat nem mondott.

Bencét szívtelen gyilkosai az erdőbe csalták 2012 őszén, brutálisan bántalmazták, majd elásták.  Amikor úgy tűnt, lebukhatnak, kihantolták és elvitték máshová. Próbálták elrejteni, nehogy rátaláljanak. Amikor a fiút elföldelték, még életben volt, halálát fulladás okozta, annak ellenére, hogy ütötték, rúgták és több szúrt sebet ejtettek rajta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik