Közélet

Mindenki megúszta a szigetszentmiklósi gyerekkínzást

A kicsik azt mondták, szüleik azóta kínozták őket, hogy az eszüket tudják. A kormányhivatal nem javasolt fegyelmi eljárást.

Befejezte a szigetszentmiklósi brutális gyermekbántalmazási eset miatt indított vizsgálatot a Pest Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala – tudta meg az Index. Eszerint a médiában korábban megjelent információkkal ellentétben, a gyermekekkel kapcsolatban álló védőnő, gyermekorvos, óvoda, iskola, illetve a gyermekjóléti szolgálat nem észlelte a gyermekek szexuális bántalmazását, ilyen jelzés sem szóban, sem írásban nem történt.  Nem szüleik rémtettei miatt kerültek nevelőszülőhöz, hanem mert rendkívül elhanyagoltak voltak.

Tehát “a gyermekekkel kapcsolatban álló védőnő, gyermekorvos, óvoda, iskola, illetve a gyermekjóléti szolgálat nem észlelte a gyermekek szexuális bántalmazását, ilyen jelzés sem szóban, sem írásban nem történt.” Ennek nincs semmilyen felelőse? Jobb helyeken emiatt miniszterek mondanak le. Ön mit gondol?

Pedig a Velvetnek novemberben a helyi általános iskola igazgatónője úgy nyilatkozott, a gyerekek már évekkel ezelőtt beszéltek megdöbbentő életükről a tanároknak, az iskola lépéseket is tett. Négy éven át küzdöttek a gyermekvédelmi rendszerben azért, hogy a bántalmazott gyerekeket kiemeljék a családból. Volt, hogy az iskolában fürdették őket a tanárok és rendszeresen vittek nekik otthonról ételt. Rendőrségi ügy is volt korábban az intézményvezető szerint.

Bár a kormányhivatal nem javasolt fegyelmi eljárást, ugyanakkor közleményükben megjegyezték, az ő vizsgálatuk „a jelzőrendszer egy szeletére terjedhetett csak ki, további vizsgálatokra a hivatal nem volt jogosult”. November 27-én belső vizsgálatokat ígért az Index kérdésére a szigetszentmiklósi önkormányzat is. Azt egyelőre nem tudni, hogy azok milyen eredménnyel zárultak.

Az MTI ombudsmani hivatali forrásból csütörtökön úgy értesült, még tart az ombudsmani vizsgálat a gyermekek ügyében.

Mint ismert,  botrányt a Blikk cikke robbantotta ki tavaly november végén. A vádiratra hivatkozó cikkben megírták, hogy egy házaspár éveken át kínozta, rendszeresen megerőszakolta és verte három kiskorú gyerekét.

A gyerekekkel a vád szerint ezen kívül fekáliát és patkányt etettek a kicsikkel. Csak 2012 januárjában kerültek el brutális szüleiktől. A szülök rács mögött vannak, az ügyet zárt ajtók mögött tárgyalja a bíróság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik