Közélet

Filmbe illő csalással vádolják a Sólyom-vezért Panamában

solyom-airways(960x640)(10).jpg (sólyom airways, )
solyom-airways(960x640)(10).jpg (sólyom airways, )

Welsz Tamás a vád szerint Thomas Wallace néven magyarok érdekeltségében álló offshore cégeket nyúlt le. A panamai hatóságok villámgyorsan léptek.

Elkészült a panamai vádirat, vagyis most már hivatalosan is vádlott a közép-amerikai országban a Sólyom Airways jelenlegi irányítójaként ismert Welsz Tamás – tudta meg az Index panamai hatósági forrásokból.

Welszt és barátnőjét, Horthy Andreát közokirat-hamisítás és csalás miatt az Interpolon keresztül is körözteti a panamai ügyészség, miután a közép-amerikai országból megszöktek. A nemrég elkészült vádirat szerint a Panamában Tom Wallace-ként ismert Welsz Tamás két társával, Horthyval és egy panamai, Eduardo Enrique Arange Sucre nevű férfival közösen olyan kinti offshore cégeket nyúlt le, amelynek valódi tulajdonosai magyar üzletemberek voltak.

Amikor a páros lebukott, a rendőrök megtiltották nekik, hogy a nyomozás befejezéséig elhagyják az országot. A páros ennek ellenére repülőre ült, és meg sem állt Magyarországig. A panamaiak elfogatóparancsot adtak ki ellenük, majd tavaly ősszel az Interpolon keresztül is köröztetni kezdték őket.

Az Index panamai forrásai szerint a kinti offshore cégek, amelyeket Welszék a vádirat szerint lenyúltak, nem azért kellettek nekik, hogy a társaságok bankszámláin lévő pénzeket megszerezzék. Így akarta megkaparintani az offshore társaságok tulajdonában álló magyar cégek ingóságait és ingatlanjait. Ez jórészt sikerült is neki, becslések szerint százmilliós értékű vagyonhoz jutott így hozzá. Autóhoz, ingatlanhoz, amelyeket így idehaza a nevére íratott – írja a lap.

A magyar üzletemberek, akiknek az offshore cégeit Panamában a vádirat szerint csalással megszerezte, a magyar rendőrségen is feljelentést tettek. Azaz valójában egy eset, de két külön ügy van: egy Panamában, amelyben már vádat is emeltek Welszék ellen és egy Budapesten, de itt még csak gyanúsítottak sem lettek.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik