Közélet
közmunkás (közmunkás)

Életveszélyben is dolgoznak közmunkások?

Varjasi Viktor
Varjasi Viktor

social szaki. 2014. 01. 09. 11:27

Három ároktakarító nőt gázolt el egy autós a napokban, ketten közülük meghaltak. Az ügy kapcsán kérdőre vonták a belügyminisztert, aki vizsgálatot ígért.

Korábban a témában:

Pintér Sándor belügyminiszter szerint elháríthatatlan volt az a baleset, amelyben a minap három közmunkást elgázoltak, és ketten közülük életüket vesztették. Utasította ugyanakkor az illetékeseket, hogy vizsgálják meg munkavédelmi szempontból a közfoglalkoztatottak munkavégzési feltételeit és ahol lehet és kell, ott tegyék meg a szükséges intézkedéseket – közölte Pintér Sándor Nyakó István szocialista képviselő nyílt levelére írt válaszában, amelyet csütörtökön az MTI-hez is eljuttatott.

Három, árkot takarító közmunkás nőt gázolt el egy autó a 4206-os úton, Karcag közelében pénteken. Ketten a helyszínen meghaltak, társuk könnyebben sérült. Nyakó István szerdán a Belügyminisztérium fővárosi épülete előtt újságírókkal közölte, kedden nyílt levélben fordult Pintér Sándor miniszterhez, kérve, segítsen az elhunytak hozzátartozóinak, a tárca tekintse őket saját halottjainak, hiszen munkavégzés közben hunytak el.

Kordás László, a Közmunkás Szakszervezet főtitkára ugyanott arról beszélt: nem elfogadható, hogy a minisztérium különbséget tesz a munkavállalói között, hiszen ha a tárca fennhatósága alá tartozó szervezet munkavállalóját ilyen tragédia éri, máskor rögtön saját halottjának nyilvánítja őt a Belügyminisztérium.

Pintér Sándor levelében azt írta: az elhunytak munkaadója a Közép Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság volt, amely az elsődleges intézkedéseket megtette. Az elhunytak családját negyvenezer-negyvenezer forintos gyorssegélyben részesítette, az illetékes szakaszmérnökség épületére kitűzték a fekete zászlót, a vízügyi igazgatóság vezetője pedig levélben fejezte ki részvétét az elhunytak hozzátartozóinak. Ezenfelül az igazgatóság hozzájárul a temetési költségekhez, és a családok szociális helyzetére figyelemmel segítséget fog adni a gyermekekről történő gondoskodásban is – tette hozzá.

Pintér Sándor azt írta: a tragikus kimenetelű baleset és a közfoglalkoztatott vízügyi dolgozók halálának hírét megrendüléssel fogadta. Kiemelte: sajnos a közterületen, a közutak térségében végzett munka magában hordozza a balesetveszélyt. Ez nem függ az érintett dolgozó jogállásától, személyes körülményeitől. “Jelen esetben is megvolt a szükséges óvatosság, a munkavédelmi oktatás megtörtént, a balesetvédelmi szabályok betartásáról gondoskodtak, és a munkavállalók magatartása is megfelelő volt” – hangsúlyozta a belügyminiszter.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

HOLLYWOOD, CA - NOVEMBER 12: Filmmaker Rory Kennedy speaks during the Academy of Motion Picture Arts and Sciences' 8th annual Governors Awards at The Ray Dolby Ballroom at Hollywood & Highland Center on November 12, 2016 in Hollywood, California.   Frederick M. Brown/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.