Közélet

Háromezer riasztás a mentőknél

kék villogó (rendőrség, mentő, tűzoltó, )
kék villogó (rendőrség, mentő, tűzoltó, )

A fővárosban 680, országosan csaknem 3000 esetben riasztották az Országos Mentőszolgálat egységeit szilveszterkor - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Az eddigi adatok szerint az éjszaka 14 petárdabaleset történt. Ezek közül 3 esetben súlyos, roncsolt sérülést okoztak a pirotechnikai eszközök. A petárdabalesetek mellett verekedések, tüzek, késelés, újraélesztés, szülés, rosszullét és sok ittas miatt hívták a mentőket az éjszaka folyamán.

Győrfi Pál közleményében azt írta: a mentők munkáját sok helyen agresszív részegek nehezítették, egyikük például arcon ütötte a segíteni érkező mentőtisztet, aki ennek ellenére folytatta szolgálatát. Debrecenben nem sokkal éjfél után egy nő a mentőautóban hozta világra gyermekét. A mentők levezették a szülést, majd az egészséges fiúcsecsemőt és édesanyját bevitték a kórházba – tette hozzá a szóvivő.

Több mint tizenegyezer petárdát foglaltak le a rendőrök

Az év utolsó napjaiban több mint tizenegyezer petárdát és több mint száz egyéb pirotechnikai eszközt foglaltak le. A rendőrök 2013. december 27. és 31. között fokozott ellenőrizést tartottak a pirotechnikai termékek illegális forgalmazásának, árusításának és használatának megakadályozása érdekében. Visszatérően ellenőrizték a Budapest metróvonalain található aluljárókat, a piacokat és a bevásárlóközpontok közvetlen környezetét.

Összesen 11 ezer 600 petárdát és 120 egyéb pirotechnikai eszközt foglaltak le. A rendőrök az öt nap alatt 9 emberrel szemben indítottak szabálysértési eljárást.

A rendőrség korábbi közleménye szerint szilveszter éjjelén kedd este 6 óra és szerda reggel 6 óra között 201 bejelentés érkezett a rendőrségre pirotechnikai eszközök használatával kapcsolatban. Ezekkel összefüggésben a rendőrök nyolc ember ellen szabálysértési feljelentést tettek, két emberrel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, két esetben figyelmeztették a szabályszegőket.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság reggeli közleményében arról írta: országszerte több pirotechnikai eszköz miatt keletkezett tűzhöz is riasztották a tűzoltókat szilveszterkor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik